Wie zorgen er voor je Loperswol?

 

Organisator: Max Wohlgemuth Kitslaar

Max Wohlgemuth Kitslaar, oprichter van Lopen Zonder Blaren - Toegewijd aan comfortabel lopen zonder blaren

"Tijdens een wandeltocht van 10 dagen probeerde ik voor het eerst schapenwol om de pijn in mijn hiel te verlichten.”

 

“Neem dit nou mee voor je tocht”, zei Petra, de schapenboerin die af en toe oppast op Max’ kinderen. En ze propte meteen een zakje schapenwol in zijn rugzak. Daarom stopte Max een pluk wol in zijn sok, toen hij tien dagen met een groep vrienden door Italië liep en last kreeg van zijn hiel. En inderdaad. Als een kievit liep hij verder.

Na deze ervaring zette Max Wohlgemuth Kitslaar Lopen Zonder Blaren op. Max is gek op lopen en op natuurlijke materialen zoals wol. 

Nederlandse schapen

De schapenwol komt van boerderijen in Overijssel, Friesland en Noord-Brabant, waaronder de boerderijen van Tessa (op de foto), Theo, Maria en Arno. De kuddes van deze boerderijen bestaan uit Texelaarschapen, Friese melkschapen, Dassenkoppen en Swifters: in Nederland veel voorkomende schapenrassen.

De wol van deze schapen heeft een zeer hoog gehalte aan wolvet. Bij uitstek geschikte wandelwol dus om op te lopen, en tegen blaren, likdoorns, hielspoor en andere ellende aan je voeten.

 
 
 

Nederlandse boeren

Schapenboerin Tessa aait een schaap wiens wol door Lopen Zonder Blaren gebruikt wordt tijdens wandeltochten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld merinowol, die veel gebruikt wordt voor kledingproductie, heeft schapenwol uit Nederland niet de eigenschappen die nodig zijn voor het maken van kleding.

Mede daarom wordt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen kilo schapenwol van Nederlandse schapenboerderijen weggegooid na het scheren. Nederlandse boeren moeten zelfs betalen om er vanaf te komen.

Om wol weer de waarde te geven die het ooit had, betalen wij een eerlijke prijs aan de schapenboeren. En doordat we een persoonlijke relatie met de boeren hebben, weten we precies van welke schapen onze wol afkomstig is. Geen anonieme bulk van overzee dus, maar lekker zachte wol van Nederlandse boerderijen.

Nederlandse sociale ontwikkelbedrijven

Onze zakjes worden voor een groot gedeelte gemaakt door mensen met een arbeidsbeperking. Mensen die zijn aangesloten bij een sociaal ontwikkelbedrijf omdat ze bij een reguliere werkgever niet goed aan de bak komen. Door onze samenwerking kunnen ze toch op een waardige manier hun brood verdienen.