Waarom werkt schapenwol helend voor je huid?

Twee wandelaars langs een weg, met onderschrift waarom schapenwol helend werkt voor de huid
 
 

Tijdens lange wandelingen zoals de Vierdaagse of een pelgrimstocht, maar net zo goed tijdens het hardlopen, voetballen, wielrennen, basketballen of schaatsen, of zelfs tijdens een lang dagje shoppen: als je veel van je voeten vraagt, dan wil je ze natuurlijk zo comfortabel mogelijk houden. Een van de beste manieren om dat te doen, is door gebruik te maken van lekker zachte schapenwol.

Maar waarom is schapenwol zo goed voor je huid? En wat voor rol speelt lanoline, het natuurlijke wolvet dat in schapelwol zit, daarbij? In dit artikel lees je alles over de preventieve en helende werking van voetwol, en van lanoline.

 
 

Schapenwol is goed voor je huid: een stukje geschiedenis

Voordat we ingaan op waarom schapenwol zo goed werkt bij verschillende vormen van ongemak aan je voeten, duiken we eerst even kort de geschiedenis in. Schapenwol staat al eeuwen bekend om zijn voedende en vochtregulerende eigenschappen. Zo prees de Griekse arts Dioskurides al in de eerste eeuw na Christus het helende effect van wolwas. Zo’n 1200 jaar later werd ook in de Middeleeuwen wolvet aanbevolen om zijn geneeskrachtige eigenschappen, bijvoorbeeld als zalf voor wondgenezend verband.

In de daaropvolgende eeuwen is deze kennis helaas echter grotendeels in de vergetelheid geraakt. Totdat rond 1880 de Duitse farmacologen Oskar Liebreich en Otto Braun de toepassingsmogelijkheden van wol voor genezing herontdekten door een methode te ontwikkelen om lanoline to produceren uit wololie. Hier ligt ook de oorsprong van het woord ‘lanoline’ dat een combinatie is van de Latijnse woorden ‘lana’ (wol) en ‘oleum’ (olie).

Sinds deze herontdekking eind negentiende eeuw wordt lanoline (weer) op grote schaal gebruikt, onder andere in de medische wereld en in cosmetica, bijvoorbeeld als ingrediënt voor crèmes.

 

Voor de liefhebber: hier kun je de patentaanvraag lezen die Oskar Liebreich en Otto Braun indienden in de VS in 1883.

 

Schapenwol werkt goed tegen ongemak aan je voeten

Terug naar het heden, en terug naar je voeten. Helaas zijn er vele vormen van ongemak waar je voeten mee te maken kunnen krijgen als je ze (flink) belast. Gelukkig kan schapenwol je helpen om deze ongemakken te voorkomen of te verlichten. Hieronder lees je hoe.

  • Blaren: als we het in dit artikel over een ‘blaar’ hebben, dan bedoelen we de zogenaamde  wrijvingsblaar (en niet een brandblaar). Een wrijvingsblaar ontstaat doordat de bovenste huidlaag los komt van de onderliggende huidlaag en er zich tussen beide huidlagen een kussentje met vocht vult. Als je wandelt, dan kan het bijna niet anders of je weet hoe het voelt om een blaar te hebben. Niet zo prettig nee. Door schapenwol tussen je tenen of op je hiel te doen, kun je de wrijving verminderen en blaarvorming voorkomen. Bovendien werkt de lanoline in de schapenwol verzachtend. 

  • Hallux valgus: een ingewikkeld klinkend woord voor iets heel vervelends. Een minder ingewikkeld woord voor hetzelfde is ‘knobbelteen’ omdat de grote teen (de hallux in het Latijn) scheef staat (valgus, ook Latijn) in de richting van de andere tenen, en zelfs over de tweede teen heen kan groeien. Hoewel iedereen een knobbelteen kan krijgen, komt hallux valgus vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Door schapenwol om de grote teen te wikkelen, kun je de druk op de knobbel verminderen en de pijn verzachten. Ook hier helpt de lanoline om de huid te voeden en te beschermen. 

  • Hielspoor: bij hielspoor heb je pijn onder de hiel bij het staan en lopen door irritatie bij de aanhechting van de peesplaat aan de onderzijde van het hielbeen. Hielspoor wordt waarschijnlijk veroorzaakt door te lang te veel spanning op de pees onder je voet te hebben, bijvoorbeeld als je erg lang gestaan of gelopen hebt. Door schapenwol op je hiel te leggen, kun je de druk op de peesplaat verminderen en de pijn verlichten. 

  • Likdoorn: een likdoorn is een eeltknobbel op de voet die ontstaat door te hoge druk, bijvoorbeeld door knellende schoenen. Schapenwol vermindert de druk op de eeltknobbel. 

  • Zweetvoeten: deze worden veroorzaakt door bacteriën die zich op een vochtige en warme plek (zoals je schoen tijdens een lange dag wandelen) vermeerderen en het zweet (dat op zichzelf geurloos is) dat je produceert afbreken tot onaangenaam ruikende afvalstoffen. Wat vooral zo indringend ruikt, is boterzuur. Zweetvoeten ruiken dus naar zweetvoeten door dit boterzuur en niet door het zweet zelf. Schapenwol kan de warmte reguleren en zo zweetvoeten voorkomen.

 
 

Waarom werkt schapenwol zo goed tegen deze vormen van ongemak aan je voeten?

Hoewel al deze soorten van ongemak voor je voeten natuurlijk erg verschillen, hebben ze ook iets gemeen. En dat is dat bij al deze soorten van ongemak schapenwol een helende rol kan spelen. Zodat je je voeten ontlast en het comfort biedt waar ze zo naar verlangen.

Het middel dat hier voor zorgt? Juist, dat is dus die lanoline, of het wolvet dat van nature in schapenwol aanwezig is. Bij sommige schapen in kleine mate (merinoschapen bijvoorbeeld) en bij sommige schapen, zoals onze Texelaarschapen en Friese melkschapen juist weer in ruime mate. Hoe meer lanoline er in de wol zit, hoe beter het is.

 
 

Schapenwol: wat is er zo goed aan de lanoline?

Net zoals de lanoline in de wollen vacht een schaap het hele jaar door beschermt tegen weer en wind, zo beschermt het je voeten ook tegen al het ongemak waar je mee te maken kunt krijgen als je je voeten flink belast.

Dit komt omdat lanoline op een zelfde soort manier werkt als door de menselijke huid aangemaakte talg. Talg is een vettige huidsmeer die je huid soepel houdt en er door z’n waterafstotende eigenschappen voor zorgt dat je huid niet teveel vocht verliest en daardoor uitdroogt. Ook beschermt talg de huid tegen infecties door bacteriën en schimmels.

In sommige situaties maakt de huid echter niet voldoende talg aan. Tijdens het lopen kan dit het geval zijn als het bijvoorbeeld erg warm is en je flink zweet. Of als je voeten dusdanig opzwellen dat ze knellen in je schoen en er een schuurplekje begint te ontstaan. Daar kan onze natuurlijke talgproductie niet tegenop. Door een vette pluk wol op of tegen de huid aan te brengen, creëer je dan een extra laag bescherming. Door dat laagje vette wol blijft de huid soepel en gehydrateerd, droogt de huid niet uit en krijg je minder snel last van irritaties en dus van blaren. Ja ja, we mogen Oskar&Otto wel dankbaar zijn dat ze zich zo met die wololie hebben bezig gehouden destijds.

Persoon wandelt op pad omgeven door bomen en velden, illustreert waar schapenwol vandaan komt

Schapenwol werkt goed tegen drukpunten

Lanoline is dus goed voor je huid en werkt goed ter preventie van blaren. Maar hoe zit het dan met hallux valgus, hielspoor en likdoorns? Dat zijn allemaal vormen van pijn die het gevolg zijn van te hoge druk op je voeten of tenen. Voor deze gevallen kan schapenwol verlichting en comfort bieden door het als een zacht kussentje te gebruiken.

Ingeval van hielspoor kan het bijvoorbeeld goed werken om een royale pluk schapenwol in je schoen te leggen of in je sok te doen, ter hoogte van de hiel. Zo vermindert de druk op de hiel tijdens het lopen, wat de pijn verlicht.

Bij een knobbelteen kan het prettig zijn om een zachte pluk wol aan te brengen tussen de scheef staande grote teen en de tweede teen (hoe heet die eigenlijk?!) waar de grote teen overheen glijdt. Zo voorkom je dat er druk ontstaat door dit huid-op-huid contact; en bovendien reguleer je de vochtafvoer tussen beide tenen.

Is schapenwol goed voor je huid? Het antwoord is: ja

Zoals je hebt gelezen, is schapenwol niet alleen lekker zacht, maar ook goed voor je huid. Voetwol en lanoline kunnen je voeten beschermen en verzorgen bij verschillende vormen van ongemak.

En bij andere pijnlijke plekken dan?

In dit artikel behandelen we veel voorkomende ongemakken aan de voeten. Het kan natuurlijk echter zo zijn dat je ongemak ondervindt van iets anders. Mocht je nou pijn of irritatie ervaren op andere plekken dan hier beschreven: pas schapenwol gerust ook op andere plekken op je voet toe, als je denkt dat het helpt. Bijvoorbeeld als zachte padding tussen de bovenkant van je voet en het vetergedeelte van je schoen. Dan merk je vanzelf of het verlichtend werkt.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 
Vorige
Vorige

Blaar onder voet? Dit zijn de beste aanbieders van wol

Volgende
Volgende

Het Fat Pad syndroom en wat je eraan kunt doen