Wat betekent ten minste houdbaar tot bij schapenwol?

 
 

Op ieder zakje Loperswol staat bovenaan een stempel met een datum: de houdbaarheidsdatum van de schapenwol die je hebt gekocht.

Is deze datum verlopen? Dit betekent niet dat je wol ineens niet meer bruikbaar is na deze datum.

Maar wat betekent deze houdbaarheidsdatum dan wel? Waarom heeft voetwol eigenlijk een houdbaarheidsdatum? En wat moet je met deze houdbaarheidsdatum? In deze blog leggen we het uit.

 
 

Wat zegt die houdbaarheidsdatum van schapenwol?

Waar een pak melk dat over datum is zuur kan zijn geworden, en een brood beschimmeld als je het te lang laat liggen, heeft ook wol een houdbaarheidsdatum. Bij wol zegt deze houdbaarheidsdatum alleen niet iets over bederven, maar over het wolvet dat in de wol zit. Belangrijk dus om de houdbaarheid van wolvet goed te snappen.

Effectief tegen blaren, ook ná de houdbaarheidsdatum

De uiterste houdbaarheid werkt bij wol net even anders dan bij bijvoorbeeld levensmiddelen. Een beschimmeld brood kun je beter niet meer eten. Wolvet dat over de houdbaarheidsdatum is, heeft echter nog steeds z’n werking tegen blaren. Schapenwol werkt dus ook ná de houdbaarheidsdatum nog tegen blaren. De reden dat we desondanks toch die houdbaarheidsdatum op onze verpakking zetten, is vanwege het wolvet.

Hoe wolvet werkt voor je voeten

Wolvet is het natuurlijke vet dat in de vacht van het schaap voorkomt. Behalve dat de wol door wolvet vettig aanvoelt, kun je het ook zien zitten als kleine gele korreltjes of stukjes tussen de wolvezels. Hoewel het niet helemaal hetzelfde is, wordt wolvet in de praktijk ook vaak lanoline genoemd.

Dit wolvet is het middel dat helpt om blaren te voorkomen. Wolvet houdt de huid soepel en het hydrateert de huid. Zo zorgt het ervoor dat de huid minder vocht verdampt, waardoor de huid minder uitdroogt en minder snel irriteert en waardoor je dus minder snel last krijgt van blaren.

Dit is ook de reden waarom we werken met wol van schapenrassen met supervette wol zoals het Texelaarschaap en het Friese melkschaap. Niet alle schapenrassen hebben namelijk zulke vette wol. Wol van het merinoschaap bijvoorbeeld is goed geschikt voor zachte kleding, maar is veel minder vet en dus minder effectief tegen blaren.

Vet blijft, maar wordt langzaam ietsjes minder

Nou is het zo dat wolvet uiteindelijk, na verloop van (behoorlijk lange) tijd een beetje minder vettig aanvoelt. Dit is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt, maar eerder een proces waarbij over langere tijd de vettigheid in stapjes steeds ietsjes minder wordt.

Om op zeker te spelen zetten wij op onze zakjes een houdbaarheid van twee jaar. Dat betekent dat de datum die je op je zakje ziet staan, twee jaar is nadat het schaap (waarvan jouw wol afkomstig is) geschoren is. Maar als je de wol op een goede manier bewaart, dan is de wol nog lange tijd na de houdbaarheidsdatum goed te gebruiken en net zo effectief als ervoor.

Hoe bewaar je de wol op een goede manier?

Hersluitbaar zakje met sluitstrip: droog, schoon en plat

Om je zo goed mogelijk te helpen met het op een juiste manier bewaren van de schapenwol, ontvang je je bestelling in een hersluitbaar zakje, dat te openen en te sluiten is met de strip aan de bovenkant. Houd het zakje dan ook dicht, dan blijft de wol mooi schoon en droog.

Daarnaast houdt het zakje de overige inhoud van je rugzak schoon, omdat het aan de binnenkant is geplastificeerd. Zo voorkomt het dat je andere spulletjes in aanraking komen met de wol en vettig aan beginnen te voelen.

Bovendien kun je het zakje door de sluitstrip extra plat maken, zodat het zo min mogelijk plek inneemt in je rugzak. Druk daarvoor alle lucht uit het zakje, bijvoorbeeld door er een dik boek op te leggen of er met je handen flink op te leunen, voordat je de sluitstrip dichtdrukt.

 
 

Niet in de zon leggen

Let er verder altijd goed op dat je het zakje niet in de zon legt, zeker niet met het venstertje naar de zon toe. Door het zakje in de zon te leggen, gaat de wol ‘zweten’, vooral als het zakje ook nog eens dicht is. Dan ontstaat er vochtvorming in het zakje en dit komt de kwaliteit en de houdbaarheid van de wol niet ten goede.

In het vriesvak kan ook

Het is niet noodzakelijk maar sommige mensen vinden het een prettig idee om de wol (tijdelijk) in het vriesvak te leggen om zo de op en in de wol aanwezige bacteriën te doden. Het vriesvak heeft verder geen gevolgen voor de kwaliteit en de houdbaarheid van de wol. Hooguit zal de wol wat stug aanvoelen als je het zakje net uit het vriesvak haalt. Na een tijdje op kamertemperatuur zal de wol echter weer gewoon normaal zacht aanvoelen.

Conclusie: Tenminste houdbaar tot is een richtlijn, geen uiterste datum

Al met al is de houdbaarheidsdatum voor schapenwol niet een ‘uiterste’ datum, maar een ‘tenminste houdbaar tot’-datum. Je kunt schapenwol dus gerust ook na de datum op het zakje gebruiken. Het is niet gevaarlijk, de wol verandert er niet door en het wolvet zal maar heel mondjesmaat ietsjes minder vet worden.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Wat zegt geur over de effectiviteit van wol?

Volgende
Volgende

Wat kost Loperswol nou precies?