01-07-2024

Hoe breng je Loperswol aan?

Wat je absoluut wilt voorkomen als je gaat wandelen is dat er iets langs de huid van je voeten schuurt. Want dat is hoe je blaren krijgt. De basisregel voor het wandelen is daarom ook om nauwsluitende sokken te dragen en juist niet te strakke schoenen.

Die nauwsluitende sokken zijn omdat de sok dan strak om je huid zit waardoor er niets gaat schuren. En die niet te strakke schoenen heb je nodig omdat je voeten van het lopen een beetje opzwellen. Als je dan te strakke schoenen aan hebt, dan gaan je schoenen knellen en krijg je last van drukpunten.

Als je wol gebruikt, houd dan dus ook eerst rekening met hoe je je sokken en schoenen aan doet. Wol gebruik je op plekken waar je denkt dat je blaren kunt krijgen of tegen drukpunten.

Op ieder zakje staan plaatjes zodat je een idee krijgt op welke plekken je precies de wol kunt aanbrengen. Maar probeer vooral zelf uit, misschien vinden jouw voeten de wol wel op een heel andere manier prettig!

Als je wol tussen je tenen doet, vlecht dan eerst de wol lekker tussen je tenen door zodat alle plekjes die je wilt beschermen ook echt bedekt zijn. Trek daarna voorzichtig je sok eroverheen en klaar is kees.

Als je de wol onder je voet wil doen, trek dan eerst de sok alvast over je tenen heen. Dan plaats je de wol onder je voet en trek je voorzichtig de sok verder over je voet heen.

Als je de wol op je voet doet: als je bijvoorbeeld een wat hoge wreef hebt, en je hebt last van de bovenkant van je voet omdat je veters je schoen strak tegen je huid duwen, doe dan een lekker zacht laagje wol op je wreef. Dat zorgt ervoor dat je minder last hebt van het drukkende gevoel.

De wol zou in principe goed moeten blijven zitten. Mocht het toch gaan schuiven, dan kun je eventueel een klein stukje leukoplast gebruiken om het vast te plakken, maar eigenlijk zou dit niet hoeven.

Als je wol gebruikt dan gaat ie na een tijdje vanzelf vervilten. Dan is ie niet meer lekker zacht en vettig. Dat is ook meteen het moment dat je een nieuwe pluk kunt pakken. Trek de gebruikte wol gewoon uit je sok en gooi hem in de plantjes; die zullen er ook blij mee zijn want wol zit vol met voedingsstoffen voor planten.

Ben je bang dat wol niet in je sok of schoen past of dat juist door wol te gebruiken je sok of schoen gaat knellen? Dat hoeft niet. Die pluizige pluk wol die je aanbrengt zal zich helemaal gaan vormen rondom je voet, als een beschermend zacht laagje dat je huid hydrateert en als een schokdemper werkt.

Tot slot: Wees niet te zuunig met de wol! Gebruik een goeie pluk zodat de huid goed bedekt is. Als je te weinig gebruikt dan is je huid niet bedekt en heeft het niet zoveel zin. Niet te zuunig dus!

Vorige

Hoe is Loperswol ontstaan?

Volgende

Wat kost Loperswol?