Bewezen: snelle wandelaars zijn slimmer

snelle wandelaars zijn slimmer
 
 

Mensen die altijd snel lopen zijn bovengemiddeld intelligent, zo blijkt uit onderzoek.

En uit dit onderzoek blijkt ook nog dat snelle wandelaars gezonder zijn.

 
 

Snelle wandelaars

In een onderzoek uit 2019 uit Nieuw-Zeeland werd naar het bewegingspatroon van 900 inwoners gekeken. Deze Nieuw-Zeelanders werden vanaf hun derde tot hun vijfenveertigste door de onderzoekers gevolgd. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de snelheid waarmee werd gewandeld, een heleboel over hun intelligentie vertelde. Mensen die snel liepen scoorden namelijk flink hoger op de intelligentietest die bij hen werd afgenomen. Mensen met een wat trager tempo waren iets minder intelligent.

 
 

Emotioneel stabiel

De snelle wandelaars bleken ook emotioneel gezien wat stabieler te zijn dan de langzame wandelaars. En alsof dat nog niet genoeg was, vonden de onderzoekers ook nog dat de snelle lopers minder snel verouderden dan de langzame lopers. Het totale hersenvolume neemt bij de snelle lopers minder snel af en de kans op het ontwikkelen van dementie nam ook af.

Slimme kinderen

In de wetenschap moet je altijd een slag om de arm houden omdat je resultaten op verschillende manieren kunt interpreteren. Bovendien is een verband, of correlatie, niet gelijk een causaal verband. Dat wil zeggen dat het een niet het ander veroorzaakt. Maar een longitudinale studie, een onderzoek over een lange tijd, zeker met veel proefpersonen, sluit vaak wel veel toeval uit. Daarom mag je aan dit onderzoek best wat conclusies toevoegen.

Een opvallende vondst was dat de intelligentietests die de proefpersonen als kind aflegden, konden voorspellen wie de langzamere wandelaars zouden worden. Op driejarige leeftijd voorspelden hun scores op IQ, taalbegrip, frustratietolerantie, motorische vaardigheden en emotionele controle hun loopsnelheid op 45-jarige leeftijd.

Snelle zeventigers leven langer

"Artsen weten dat langzame wandelaars van in de zeventig en tachtig eerder sterven dan snelle wandelaars van dezelfde leeftijd", zegt hoofd-onderzoeker Terrie Moffitt, hoogleraar psychologie aan de gerenommeerde universiteit King's College in Londen. "Maar dit onderzoek besloeg de periode van de voorschoolse leeftijd tot de middelbare leeftijd, en toonde aan dat langzaam lopen op jonge leeftijd al een indicatie kan zijn voor problemen in de ouderdom.”

Langzame wandelaars kunnen hun tempo gaan opvoeren. Want sneller lopen is ook een kwestie van conditie opbouwen. En met een goede wandelconditie leef je over het algemeen vaak langer.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Waarom Loperswol helpt bij Hallux Valgus

Volgende
Volgende

Blaar doorprikken of niet?