De mooiste wandelingen in Groningen

de mooiste wandelingen in Groningen
 
 

Het Groningse landschap is fantastisch mooi en wij zochten op deze wandelsite de drie mooiste wandelingen in Groningen uit.

 
 

Smeerling in Groningen

  • Parkeren: Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15 Onstwedde 

  • Omgeving: bos, graan, boerderijen, Ruiten Aa 

Rond buurtschap Smeerling kun je prachtig wandelen door het oude Metbroekbos. Vergeet vooral niet om onderweg goed om je heen te kijken, want langs de wandelpaden staat een aantal prachtige authentieke streekboerderijen uit de achttiende en negentiende eeuw. Een mooi begin van je wandeling is Gasterij Natuurlijk Smeerling, gevestigd in zo'n gerestaureerde Westerwoldse boerderij. Vanuit hier loop je zo het dal in van de Ruiten Aa, een van de mooiste beekdalen van Nederland. 

 
 

Noordlaarderbos in Groningen

  • Parkeren: Natuurvriendenhuis De Hondsrug, Duinweg 6 Noordlaren 

  • Omgeving: gemengd bos, heuvels 

Het Noordlaarderbos is een soort sprookjesbos met een rijk verleden. De Middeleeuwse karrensporen herinneren aan de oude handelsroute tussen Coevorden en Groningen, die vroeger intensief gebruikt werd. Een fantastisch gebied als je van cultuurhistorie en van natuur houdt. En van wandelen:)

Appelbergen in Groningen

  • Parkeren: Paviljoen Appelbergen, Hoge Hereweg 33 Glimmen 

  • Omgeving: divers natuurgebied, water, zandpaden, speeltuin 

Of je nu de uitgezette wandelroute loopt langs de gele paaltjes, of zelf op ontdekkingstocht gaat door natuurgebied Appelbergen: je zult versteld staan van de diversiteit aan landschappen binnen dit gebied. Dicht en open bos, stuifzanden, plassen en moerassen wisselen elkaar af. De route langs de gele paaltjes is ongeveer in een uur tot anderhalf uur te lopen en loopt over diverse zandpaden. Wij zijn fan!

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 

Onze favoriet

Het landschap van dit noordelijke stukje Nederland is mooi beschreven in deze wandelgids. Loop over de oude zeedijken en geniet van de vergezichten. Het unieke Waddengebied dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, ligt aan je voeten. Kustpad Friesland en Groningen maakt deel uit van het wandelnetwerk Waddenwandelen, dat sinds 2013 een nieuw wandelnetwerk vormt langs de Waddenkust. Bestel de gids hier.

Vorige
Vorige

Blaar doorprikken of niet?

Volgende
Volgende

Pieterpad wordt uitgebreid naar Londen