Dit zijn de mooiste stadjes en dorpen in Nederland

 
 

Droom je van wandelen op het platteland? Van het struinen door zo'n prachtig ouderwets dorp? Speciaal voor wandelaars in Nederland, gingen we op zoek naar de mooiste dorpen van Nederland.

Wij selecteerden de mooiste stadjes en dorpen, waarbij we ongetwijfeld andere dorpen over het hoofd zagen. En natuurlijk zijn er dorpen die we niet in de lijst hebben opgenomen omdat we die graag voor onszelf houden.

 
 

De meeste dorpen in deze lijst hebben ooit een nominatie gekregen voor mooiste dorp, rustigste gemeente of groenste omgeving. In veel gevallen kregen ze het predikaat Parel - daar zijn de Nederlandse dorpen gek op.

* Zowel de provincies als de dorpen in de provincie staan op alfabet.

DRENTHE

Borger

Eldorado voor hunebedliefhebbers op de hondsrug. In en om het dorp liggen er elf, waaronder de grootste van Nederland. Je kunt er een wandeling maken langs acht hunebedden.

Diever

Prachtig gelegen in natuurgebeid het Drents Friese Wold. 'Liever in Diever' zeggen de mensen in Diever als ze elkaar op straat tegenkomen. Dat klinkt leuker dan 'De diamant in de Drentse dreven', zoals de website van het dorp de plek omschrijft. Leuk wapenfeit: vierduizend jaar voor onze jaartelling woonden er al mensen op deze plek. Wandelmaaraa heeft maar liefst tien wandelingen rond Diever.

Diever mooiste stadjes en dorpen in nederland volgens lopen zonder blaren loperswol wandewol Drenthe

Diever


Dwingeloo

Dwingeloo ligt aan de rand van natuurgebeid het Dwingelderveld. Ze hebben een van de mooiste brinken van Nederland en daar zijn ze apetrots op. En terecht. Op de site van Nationaal Park Dwingelderveld vind je uitgebreide routebeschrijvingen. Lees ook over de beste wandel apps voor GPX, daarmee weet je zeker dat je niet verdwaalt.

Havelte

Havelte is een van de parels van Drenthe. Maar liefst twee Nationale Parken en één potentieel Nationaal Park, respectievelijk Het Dwingelderveld (Dwingeloo), Het Drents-Friese Wold (Diever) en Het Ooster- en Westerzand (Havelte), liggen binnen de gemeentegrenzen. Natuurmonumenten heeft er ene prachtige wandeling van ruim acht kilometer die we zeker kunnen aanraden.

Orvelte

Door de lezers van de ANWB Kampioen uitgeroepen tot een van de vijf mooiste gemeentes van Nederland. Het dorp heeft iets weg van een openluchtmuseum, maar niet iedereen vindt dat erg. Orvelte zelf noemt zichzelf het oer dorp van Drenthe. Op de site vind je een mooie wandelroute en ook ene fietsroute.

mooiste stadjes en dorpen van Nederland orvelte loperswol wandelwol

Orvelte

Wezup

Tussen Zweeloo en Orvelte ligt het prachtige esdorp Wezup met veel Saksische boerderijen en in de winter een kerstmarkt waarbij het hele dorp verlicht is met kaarsjes en lampjes. Volgens kenners mooier – want minder toeristisch – dan Orvelte. Op Routeyou vind je routes die je kunt downloaden. Let dan wel op dat je een goede GPX app hebt voor de navigatie.

FLEVOLAND

Kraggenburg

De meest tot de verbeelding sprekende dorpen in Flevoland zijn natuurlijk Urk en Schokland, twee voormalige eilandjes in de Zuiderzee met allebei een prachtige geschiedenis. Maar Kraggenburg noemt zich 'het mooiste groendorp in de noordoostpolder'. Het productiebos dat er ooit stond, begint sinds het in handen is van Natuurmonumenten langzaam te veranderen in een echt bos en je kunt er echt mooi wandelen. er zijn veel populaire routes die je kunt volgen. Met openbaar vervoer iets lastiger te bereiken.

FRIESLAND

Beetsterzwaag

Ook Beetsterzwaag wordt als parel omschreven, als parel van Opsterland. Opsterland is een gemeente waar zestien dorpen onder vallen. Van die zestien dorpen is Beetsterzwaag de mooiste. Dat is het altijd al geweest. Vandaar dat de Friese adel zich in dit bosrijke deel van Friesland vestigde en er reusachtige landhuizen liet bouwen. De bakermat van het lanterfanten noemen ze het zelf. Maar ook als je lekker stevig wil wandelen moet je hier zijn.

Koudum

Noemt zichzelf het warme hart van Zuid-West Friesland. Koudum bestaat al meer dan duizend jaar. De oudst bekende vermelding, onder de naam Coluuidum is die uit het jaar 855. Waarschijnlijk was Koudum oorspronkelijk een turfdorp en de dorpsnaam zou daarmee turfwoud of veenwoud betekenen. Maar wandelaars mogen dat allemaal direct vergeten.

Koudum ligt op een een stuwal uit de ijstijd en is omringd door water, vroeger nog veel meer dan tegenwoordig. Veel meertjes rondom Koudum werden in de 19e eeuw ingepolderd. Een wandeling van 20 kilometer rond de meren kun je het beste doen als de zon schijnt, want het kan er lekker waaien.

Leons

Het kleinste dorp van Nederland, met 26 inwoners (gemeente Littenseradiel). Een terpdorp met een kerk uit de veertiende eeuw. De wandelzoekpagina heeft er prachtige wandelroutes omheen gevonden.

Moddergat

Journalist Aad Struijs schreef een boekje over de mooiste plekken van Nederland. Moddergat was zijn persoonlijke favoriet. Moddergat haalde ooit bij de verkiezing om de mooiste plek van Nederland de tweede plaats. De bewoners noemen Moddergat trouwens altijd in één adem met het aangrenzende Paessens (270 inwoners). Het waddengebied bij Moddergat en Wierum nodigt zeker uit tot wandelen. Over de kwelders van Peazemerlannen, langs het water bij de dijk en met de mooiste vergezichten. De beste Waddenzee wandeling die je kan hebben aan deze kant van de Wadden. Bestemming Buitenlucht heeft de wandeling van 13 kilometer in kaart gebracht.

mooiste stadjes en dorpen van Nederland Moddergat in Friesland volgens loperswol wandelwol

Moddergat

Oldeberkoop

Begin van de eeuw vierde dit Friese dorp zijn negenhonderdjarig bestaan. Het dorp ligt ingeklemd tussen drie bossen. Oldeberkoop heeft zich ontwikkeld tot echt wandeldorp. Er zijn veel mogelijkheden om vanuit het dorp wandeltochten te maken. Bij de Toeristische Informatiepunten is een wandelgids te koop waarin wandelroutes zijn aangegeven, zoals door Dellebuursterheide, het Diaconieveen, het Stuttebosch, de Tjongervallei en de Kiekenberg.

Oranjewoud

Ooit was het dorp een buitenplaats van de Friese tak van de familie van Nassau. En waar zij woonden, daar kwam de adel achteraan. Gezellig bij elkaar bouwden ze een bos vol landhuizen en paleisjes. En geef ze eens ongelijk. Het is er prachtig. Officieel ligt het dorp in de gemeente Heerenveen, maar in Oranjewâld merk je daar zo goed als niets van. Wandelen in Oranjewoud is altijd afwisselend: soms loop je door een parkachtig landschap, de andere keer wandel je over smalle bospaadjes.

Schiermonnikoog

Eiland en dorp tegelijk. Uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland en bekend in heel Nederland. wat ons betreft het best te bezoeken buiten het hoogseizoen, en ook in de winter kun je er geweldig wandelen. En dan na afloop lekker slapen bij hotel van der Werf natuurlijk.

Terkaple

Terkaple heeft geen prijs gewonnen voor mooiste dorp of groenste gemeente. We kregen het als geheime tip van een echte Fries. En omdat het dorp een tweelingdorp is met Akmarijp, hebben we die ook maar in de lijst opgenomen. Anders wordt Akmarijp jaloers. Maar misschien ken jij dit Friese dorp wel van de jaarlijkse 30 kilometer wandeltocht, de Kuiertocht. Deze tocht loopt door een prachtig gebied dat bekend staat als de “Lege Wâlden” langs de Goïngarijpster Poelen.

GELDERLAND

Asperen

De parel aan de Linge. Schilderachtig plaatsje in de Betuwe. Gezien de ooit toegekende stadsrechten eigenlijk geen dorp. Je kunt er een prachtige fortenroute lopen. En het stadje is natuurlijk het hart van wandelend en fietsend Nederland als de kersenbomen in bloei staan in het voorjaar. Maar het dorp is dan ook gelijk bomvol met auto’s en mensen. Dus als je van wandelen houdt en van de natuur wil genieten, zouden wij aanraden om dan een keer fijn door de week naar Asperen te gaan en langs de Linge te wandelen. Echt schitterend.

mooiste dorp aan de Linge Asperen loperswol mee tegen blaren wandelwol

Asperen

Bronkhorst

Met 150 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Althans, dat denken de mensen in Bronkhorst want er zijn twee stadjes die nog minder inwoners hebben. In 1482 kreeg het dorp stadsrechten maar is sindsdien nooit groter geworden. Autovrij en als pittoresk dorp een trekpleister voor dagjesmensen.

De ligging in de Achterhoek maakt het ideaal voor wandeltochten. Het plaatsje zelf heeft een geweldige herberg, de Gouden Leeuw, waar het lijkt alsof je honderd jaar terug in de tijd gaat. wandel van hier naar Doesburg of Zuthpen, dat ook een treinstation heeft!

Gelselaar

Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en is een zogenaamd essendorp, ontstaan doordat boerderijen bij elkaar werden gebouwd aan de voet van de zandgronden die ze bewerkten tot ‘essen’. Er is een mooi klompenpad van 12 kilometer.

Gendt

Een van de inwoners hield fanatiek een weblog bij, 'Groeten uit Gendt'. Behalve dat hij met veel liefde over het dorp sprak, noemde hij het ook het mooiste dorp tussen Arnhem en Nijmegen. Zijn blog is nu een uitgebreide web pagina waar je van alles vindt over dit mooie dorp.

Gendt kent verschillende buurtschappen. Over het buurtschap Flieren schreef hij: “Flieren roept bij mij een droomwereld op. Een idyllisch buitengebied waar de rijken in prachtige landhuizen wonen. Een buurt waar het leven minder hectisch is. Een buurt waar bewoners melk van de boerderij drinken. Een buurt waar ze eens in de week naar het dorp rijden om boodschappen te doen. Een buurt waar burenoverlast onbekend is. Een buurt waar ze zaterdags nog het grind op het pad aanharken. Een buurt waar ze elkaar nog groeten. Een buurt waar hulpbehoevende ouderen het schrikbeeld hebben om voorgoed naar het dorp te moeten.”

Groesbeek

Wordt ook al omschreven als de parel van Gelderland. Is niet echt een klein dorp, maar omdat het er zo mooi ligt aan de Mookerhei doen we daar niet moeilijk over. Een stadje dus, en over de Mokerhei kunnen we het allemaal wel eens zijn, daar is het goed wandelen (ook als de hei niet in bloei staat).

Oosterbeek

Uitgeroepen begin deze eeuw tot groenste dorp van Europa. Oosterbeek heeft een rijke kunstenaarsgeschiedenis. Veel schilders en beeldhouwers trokken naar dit dorp in een prachtige bosrijke omgeving aan de rand van de Veluwe. Onder hen bijvoorbeeld Jan Toorop. Maar Oosterbeek is ook al decennia lang bekend bij wandelaars. De Veluwe op z’n mooist.

 
 

Vorden

We weten niet hoeveel parels er precies liggen in Gelderland, maar ook dit is er een. In de jaren zeventig uitgeroepen tot Parel van Gelderland en sindsdien alleen maar mooier geworden. Extra attractie: de vele kastelen in de omgeving. en niet voor niets zijn er maar liefst twee lange afstandsroutes (het Trekvogelpad en het Pieterpad) die langs het dorp Vorden lopen. In dit schitterende coulisselandschap, waarin bossen, weilanden, houtwallen en akkers elkaar afwisselen, is het goed wandelen.

GRONINGEN

Bellingwolde

In de negentiende eeuw zorgde de vruchtbare kleigrond in dit oostelijke puntje van Groningen voor grote welvaart. Dat is nog te zien aan de herenboerderijen in het dorp. Een Groningse vriendin omschrijft het dorp als 'een kleine gemeente met allure, waar je niet tussen het pleps woont'. Er loopt een mooie wandel route van ruim acht kilometer.

Garnwerd

Al in de zesde eeuw voor onze jaartelling woonden er mensen op de plek waar nu Garnwerd ligt. Inmiddels is het een pittoresk dorpje dat trots is op het smalste straatje van Nederland. Dagjesmensen uit de stad Groningen kennen het waarschijnlijk vanwege het café-restaurant dat 's zomers een verzamelplaats is voor stadsmensen op de fiets. Wie hier wil wandelen en overnachten, kan via Erfgoedlogies een gastenkamer boeken in de oude pastorie.

Krewerd

Het lijkt niet alleen alsof het noordoosten van Groningen alleen maar uit mooie dorpjes bestaat, het is ook zo. Krewerd is er een van. En net als al die andere mooie dorpjes heeft dit dorp een Middeleeuws kerkje waar een goed verhaal aan vast zit. Het kerkje van Krewerd is gebouwd in opdracht van een kasteelvrouw. Nadat haar man is overleden, wordt haar enige zoon ernstig ziek. Ze belooft dat als haar zoon in leven blijft, zij een kerk zal laten bouwen. Haar zoon blijft leven, maar de kasteelvrouw van Krewerd komt haar belofte niet na. Als haar zoon jaren later toch sterft, laat ze alsnog de kerk bouwen. Wandelingen door de Kraaienwiede zijn er genoeg.

Leermens

Heeft een beschermd stadsgezicht, maar vooral een leuke geschiedenis. De kerk, die uit de elfde eeuw stamt, wordt in 1957 deels door brand verwoest. Om geld in te zamelen voor de restauratie trekt een aantal inwoners naar Amsterdam om daar op de dam kokoskoeken en spritsen te verkopen. Met succes want de kerk staat er weer prachtig bij.

Een lange wandeling om de kerk is het niet, maar het feit dat het dorpje zelf prachtig is en op steenworp afstand van de stad Groningen ligt maakt het de moeite waar dom er te gaan wandelen. Routeyou helpt je verder.

Noordpolderzijl

De Groningers noemen het dorp Polderziel. Het is een dorp met twee huizen, een dijk, een sluisje en een visafslag. Het heeft de kleinste zeehaven van het land. Het moet ook het allerkleinste dorp van Nederland zijn, met alleen een café en een sluiswachterhuis. Het kan zijn dat in het ene huis de sluiswachter woont en in het andere de cafébaas. Die twee hebben natuurlijk een gruwelijke hekel aan elkaar en begeren elkaars vrouw. Die vrouwen werken misschien wel op de visafslag en als ze na het werk thuiskomen, zit de sluiswachter van Polderziel in het café dronken te zijn. Als dat uit de hand loopt, kan het zijn dat er binnenkort een huis in Polderziel te koop staat. Maar uiteraard verzinnen wij dit. Het Groninger Landschap pakt het wat serieuzer aan en heeft gewoon een duidelijke wandelroute beschreven.

Oosternieland

Vindt zichzelf het fraaiste dorp van het Hogeland. En voor de wandelaars die graag zingen op hun wandeltochten is het niet onverstandig om in ieder geval een couplet van het dorpslied uit je hoofd te leren:

" Neiland het niks biezunders, moar is toch wel weer uniek
Ain weg mit 40 hoezen mit voak 'n hail specioal publiek
Vanoaf Zieldiek zo noar Diekgat, din linksoaf noar Pasterij
Din 'n stukje over Maarvliet en din begunt het weer opnei."

Smeerling

Smeerling heeft een beschermd dorpsgezicht. Er staan een paar bijzondere Westerwoldse boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Naast het dorp ligt het Metbroekbos en het Eemboersveld, onderdelen van het Dal van de Ruiten A, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

LIMBURG

Camerig

Het Geul- en Gulpdal is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Het dorpje Camerig kreeg een bord met vijf sterren erop, een soort Michelinsterren voor mooiste plek.

Eijsden

De zuidelijkste gemeente van Nederland en beschermd dorpsgezicht. Een van de buurtschappen, Withuis, ligt precies op de grens met België, ideaal dus voor wie niet kan kiezen tussen Nederland en België. Prachtig gebied om te wandelen, in alle seizoenen. Kaarten en routes vind je op Visit Zuid Limburg.

Geulle

Geulle - in goed Limburgs zeg je Gäöl - noemt zichzelf parel aan de Maas. Behalve in Geulle zelf kun je ook nog overwegen om in het bijbehorende buurtschap Brommelen te gaan wandelen. Niet alleen omdat het daar ook prachtig lopen is, maar ook omdat de naam 'Nederzetting bij de braambessen' betekent. Met gratis wandelroutes door dit mooie deel van Zuid Limburg.

Griendtsveen

Aan de rand van natuurgebied de Deurnsche Peel en de Mariapeel ligt een van de twee enige veendorpen van zuid Nederland. Het dorp ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant en aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Handig om te weten als je er gaat wandelen: dit is het enige Limburgse dorp waar Brabants dialect wordt gesproken. Ook goed om te weten is dat de dorpelingen niet allemaal even dol schijnen te zijn op dagjesmensen die hier komen wandelen en fietsen. Maar dat laatste hebben we alleen van horen zeggen.

Gulpen

Vooral de omgeving van het dorpje schijnt volgens de ANWB-gids het mooiste te zijn wat Limburg te bieden heeft “met zijn watermolens, hoogstamboomgaarden en vakwerkhuizen.” Bekende toeristische trekpleister in Limburg, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om er te gaan wandelen. Het dorp heeft zijn naam te danken aan rivier de Gulp die door het hart van het dorpje stroomt. Wij liepen er een tocht van Yvonne reist verder.

Mheer

Weekblad Elsevier heeft Mheer eens uitgeroepen tot één van de tien mooiste dorpen van Nederland. Kasteel Mheer vormt samen met de kerk het historische hart van het dorp. Het dorp bestaat uit twee gedeeltes. Het hoger gelegen en zogenaamde boven-Mheer, en het lagere onder-Mheer, met een eeuwenoud kasteeltje als verbinding tussen de twee. De wandelgids Zuid Limburg heeft er schitterende wandelingen beschreven.

Slenaken

Het groenste dorp van Limburg. Noemt zichzelf Klein Zwitserland, waarschijnlijk vanwege de fenomenale ligging in het glooiende landschap. Deze route van 9 kilometer in de omgeving van Slenaken mag je niet missen.

Vijlen

Op 200 boven NAP is dit het hoogst gelegen dorp van Nederland. Ga hier wandelen en je hebt het mooiste uitzicht over het Geuldal. Volgens de Stichting Natuur en Milieu ligt het dorp in een van de mooiste landschappen van Nederland. Gratis te downloaden wandelroutes in de buurt van dit dorp vind je hier.

NOORD BRABANT

Gemert

Won de tweede prijs in de strijd om de groenste gemeente van Nederland in 2006. Is met bijna vijftienduizend inwoners eerder een klein stadje dan een groot dorp, maar het is er zo prachtig, dat je je er in een reportage van Country Living waant. wandelroutes genoeg in het Land van Peel.

Liempde

Liempde, idyllisch gelegen in het dal van de Dommel, is al vaak uitgeroepen tot mooiste dorp van Noord-Brabant. Sinds 1995 hoort het dorp bij de gemeente Boxtel, maar de dorpsbewoners proberen dat te vergeten, want Liempde heeft nog steeds zijn eigen site met wandelroutes.

Riel

Een van de weinige oude agrarische nederzettingen in Brabant die haar oorspronkelijk karakter heeft bewaard. In 1987 is het hele dorp plus een aantal boerderijen door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg aangewezen als beschermd stadsgezicht. In glorieuzere tijden vormde Riel samen met de Hulst, Gijzenrooij, Hoog-Geldrop Genoenhuis en 't Hout de gemeente Zesgehuchten, waarbij Riel het predikaat Parel van Zesgehuchten kreeg. Sinds het dorp is ingelijfd bij de gemeente Eindhoven, is het opgenomen in een van de 120 buurten van Eindhoven, die van Gijzenrooi om precies te zijn. Een woordvoerster van de gemeente Eindhoven meldt over de telefoon dat Riel geen dorp is, maar “gewoon Eindhoven”. Voor ons blijft Riel natuurlijk gewoon de Parel van Zesgehuchten.

NOORD-HOLLAND

Blaricum

Het Gooi is niet echt platteland, maar het is wel groen. En eind augustus kun je hier fantastisch wandelen op de hei. Je wandelt zo vanuit het dorp de heide op, die dan in volle bloei staat. Het dorp stamt uit de tiende eeuw en was lang een agrarisch dorp. Aan de kronkelige lanen waar nu villa’s staan met veel heg eromheen, zie je nog de structuur van de oude dorpsstraatjes. En je kunt ook vanuit Blaricum naar Baarn of Hilversum lopen en daar de trein nemen. Is vooral in de herfst een geweldig mooie wandeling.

Graft-De Rijp

Graft en de Rijp waren ooit dorpen op het schiereiland Schermereiland, bewoond door vissers en walvisvaarders. Als je hier in de buurt wandelt, word je vanzelf al rustig. De Rijp heeft een beschermd dorpsgezicht met houten huisjes in Zaanse stijl. Graft heeft een paar boerderijen waar je ook best kunt wonen. De Beemster heeft overigens meer mooie stadjes en dorpen, dus ideaal voor eenlangere wandeling. Het Raadhuis van De Rijp mag je niet missen en daarna struinen door de kleine straatjes en dan de velden in. Goede wandelkaarten vind je bij Komoot.

Holysloot

Laag gelegen gebied aan een sloot, dat is de oorspronkelijke betekenis van Holysloot. Het dorp aan de noordkant van Amsterdam heeft een beschermd dorpsgezicht. Tot 1921 viel het onder het grotere dorp Ransdorp, daarna onder de gemeente Amsterdam, maar de landelijke sfeer is gebleven en daarom is Holysloot een dorp. Een dorp in de stad. De laatste jaren zijn veel stedelingen hier komen wonen en is er net als in de andere dorpen in Amsterdam Noord een soms onzichtbare tweedeling ontstaan tussen de authentieken en de nieuwkomers. Maar als je hier wandelt merk je er niks van. er gaan bussen vanaf Amsterdam Centraal station naar Holysloot. Leuk om vanaf daar terug te lopen naar de stad.

Nederhorst den Berg

Noemt zichzelf trots het mooiste dorp van Nederland. Qua ligging is het fantastisch. Vlak bij de stad, veel groen, en ook nog eens aan de Vecht. En het heeft mooie dorpshuizen, een kasteel en een fort. Wandelnetwerk Noord Holland heeft een prachtige wandeling die hier begint.

Opperdoes

Zeer landelijk gelegen in de Noord-Hollandse polder. Beroemd vanwege de aardappels, de Opperdoezer Ronde. Het dorp wordt ook wel klein Giethoorn genoemd, vanwege de kleine watertjes en bruggen tussen de boerderijen. Maar in tegenstelling tot het zeer toeristische Giethoorn, is Opperdoes nog echt authentiek. Je kunt er een leuk knoppenrondje van 9 kilometer lopen.

UTRECHT

Lage Vuursche

Voor wie een mooi dorp wil zien dat midden in prachtige bossen ligt en het niet erg vindt dat de hoofdstraat uit rijen pannenkoekenhuizen bestaat, is dit de plek om onmiddellijk naartoe te gaan. Prinses Beatrix woont er ook. Haar kasteeltje Drakenstein staat aan de rand van het dorp en vooral in de herfst is het prachtig wandelen. Niet op zondag naar de Lage Vuursche als je van rust houdt.

Schalkwijk

Niet te verwarren met de gelijknamige buitenwijk van Haarlem, die aanzienlijk minder pittoresk is dan dit dorpje dat zowel aan de Schalkwijkse Wetering als aan de Lek ligt. Er zijn een paar mooie klompenpaden.

OVERIJSSEL

Denekamp

In Twente vind je heel veel prachtige dorpen. Denekamp is er een van. Pittoresk dorp midden in het groen. Geniet enige bekendheid in de streek vanwege het jaarlijkse midwinterhornblazers. We vertellen niet wat dat is, wandelaars die er op het juiste moment zijn komen er vanzelf achter.

Oostmarsum

Het oudste dorpje van Twente. Het valt onder de gemeente Dinkelland, wat volgens Elsevier de veiligste landelijke gemeente van Nederland was. Volgens de ANWB-gids behoort het tot de mooiste plaatsjes van Nederland. Typisch Twente zeggen ze zelf.

Tubbergen

In Tubbergen wonen gelukkige mensen. Tenminste, als je de cijfers van het CBS mag geloven, want het dorp kent het laagste percentage echtscheidingen van Nederland. en er zijn ontelbaar veel wandelroutes die je op de site van Tubbergen vindt.

ZEELAND

Dreischor

Geldt als een van de mooiste kerkringdorpen van Zeeland. Kerkringdorpen, waarbij de huizen in een kring om de kerk zijn gebouwd, vind je vaker in Zeeland, maar alleen deze is in 2000 uitgeroepen tot groenste dorp van Nederland. En leuk wandelen ook, met deze route.

Yerseke

Bekend vissersdorp aan de Oosterschelde. Beroemd om zijn mosselen en oesters. Al in 1870 begon men hier met het kweken van oesters. De mosseldag is een jaarlijks terugkerende feestdag. De beste wandelingen heeft de gemeente Yerseke al voor je op een rij gezet.

ZUID-HOLLAND

Ouddorp

Het oudste dorp van Goeree Overflakkee. Een dorp aan zee, met 18 kilometer strand. Valt de twijfelachtige eer ten deel dat het de gemeente is die het verst van een treinstation af ligt (meer dan 50 kilometer). en we eindigen met dit dorp - dat meer oogt als een stadje, met al die voorname huizen. Maar voor wandelaars is het stadje niet meer dan een vertrekpunt. En de omgeving is schitterend. Die prachtige vergezichten, de zee dicht bij, de wind, alles hier is mooi. Een van de mooiste stadjes en dorpen in Nederland.

mooiste stadjes en dorpjes van Nederland volgens lopen zonder blaren neem loperswol mee wandelwol

Ouddorp

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Alles wat je moet weten over een weke likdoorn

Volgende
Volgende

Wandelen in Zuid Limburg met een NS wandeling