Tekenen dat je te weinig beweegt

tekenen dat je te weinig beweegt loperswol wandelwol
 
 

Weet jij wat de tekenen zijn dat je te weinig beweegt? Soms kan het zomaar gebeuren: je beweegt te weinig en je weet dat meer bewegen goed is voor je gezondheid.

Maar waarom moet je eigenlijk altijd bewegen? En wat is gezond bewegen eigenlijk? En kan je ook teveel bewegen? In dit artikel leggen we het uit.

 
 

Meer bewegen is goed voor je gezondheid

De richtlijn van de World Health Organization (WHO) adviseert je om óf 150 tot 300 minuten gemiddeld intensief activiteiten te doen per week; of om 75 tot 150 minuten intensief aërobische activiteiten te doen per week - zoals stevig wandelen of hardlopen, plus twee dagen krachttraining. Als je geen van beide suggesties lijkt te halen, is dat een teken dat je niet genoeg beweegt.

 
 

Hoe lang stilzitten?

Een andere handige manier om erachter te komen of je te weinig beweegt is deze. Bereken het aantal uur dat je normaal gesproken slaapt en trek dat van vierentwintig uur af. Dat is het aantal uur dat je beweegt en actief bent. Als je meer dan de helft van die uren zittend doorbrengt – bijvoorbeeld tijdens het werken achter een bureau – is het belangrijk om vaker te gaan staan en lopen. Ga vaker wandelen tussen het werken door en plan een aantal vaste momenten op een dag in waarop je even buiten gaat lopen. Hoe lang stilzitten is een goede maat van hoe weinig je beweegt.

 
 

Hoeveel moet je bewegen op een dag?

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, waaronder te weinig bewegen. Maar ook stress, een slecht eetpatroon of hormonale disbalans kan ervoor zorgen dat je je extreem vermoeid voelt. Hoe minder je loopt en staat, hoe meer vermoeid je zult zijn. Dat komt omdat je lichaam en alle spieren, zoals je hart, uit conditie raakt.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen ervoor kan zorgen dat je die conditie weer snel kan terugkrijgen. Er is dus nog hoop. Wie drie keer per week 20 minuten wandelt ziet zijn of haar conditie al met 20% omhoog gaan. Als je wilt weten hoeveel je moet bewegen op een dag, kun je met elke dag 20 minuten wandelen beginnen.

Gewicht en metabolisme veranderen

Kun je je metabolisme veranderen door meer te bewegen? Door regelmatig te lopen verhoog je je basaal metabolisme. Door elke dag een te lopen kun je je vetverbranding stimuleren en je gewicht verlagen. Meer bewegen is de beste vetverbrander. Het versnelt je metabolisme en zo kun je je metabolisme herstellen.

Om te voorkomen dat je gewicht op een ongezonde manier blijft schommelen is het belangrijk om hetzelfde aantal calorieën binnen te krijgen als je verbrandt. Maar als je te weinig beweegt en je calorie-inname hetzelfde blijft, worden calorieën die je niet verbrandt opgeslagen als vet. Nog een teken dat je niet genoeg beweegt.

 
 
lopen zonder blaren loperswol wandelwol loopwol voetwol

Wat zijn de risico’s voor je gezondheid?

Uit allerlei onderzoek is gebleken dat te weinig bewegen je mentale gezondheid negatief kan beïnvloeden. Beweging wordt namelijk geassocieerd met het vrijkomen van serotonine, het gelukhormoon wat ook de bekende ‘runner’s high’ veroorzaakt. Door ervoor te kiezen om actiever te worden, kan je zowel je geest als je humeur verbeteren. Te weinig bewegen werkt ook negatief op de kwaliteit van je slaap én op je geheugen.

Wanneer je te veel zit of ligt, ga je oppervlakkig ademen en krijgt je hart te weinig zuurstof, waardoor de conditie van je hart verslechtert. Je hart zal harder moeten werken om genoeg zuurstof door je lichaam te blijven pompen, waardoor je een opgejaagd gevoel kan krijgen of zelfs last van hartkloppingen.

Zonder beweging komt er meer druk te staan op je sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een toename in stresshormonen en ontstekingen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. De beste remedie? Meer bewegen. En wandelen is zeker voldoende bewegen.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Blaar doorprikken of niet?

Volgende
Volgende

Veel Vierdaagse afvallers en recorddrukte bij blarenpost