Veel Vierdaagse afvallers en recorddrukte bij blarenpost

Veel Vierdaagse afvallers en recorddrukte bij blarenpost

De zogenoemde bergetappe van de Vierdaagse was dit jaar voor 1.354 wandelaars te veel. Zij verschenen na de tweede dag van de 4daagse van Nijmegen niet aan de start. Dat zijn er opvallend veel. Bij de blarenposts van het Rode Kruis waren ze extreem druk met het behandelen van blaren. Waar komt dat door?

Blaren bij de Vierdaagse Nijmegen

“Hulpverleners van het Rode Kruis voerden na drie Vierdaagse-dagen al bijna twee keer zoveel behandelingen uit als vorig jaar,” schreef nu.nl. “Toen duurde de Vierdaagse maar drie dagen vanwege de hitte.”

Het Rode Kruis heeft op de derde dag van het grootste wandel evenement van Europa opnieuw extra ploegen blarenprikkers ingezet. Aan het eind van de tweede wandeldag werd al met extra personeel tot laat in de avond doorgewerkt.

Het Rode Kruis en de Vierdaagse organisatoren hebben nog geen verklaring voor het grote aantal blaarbehandelingen en het opvallend grote aantal uitvallers. Maar er is wel een vermoeden.

 
 

50 kilometer wandelen

De Vierdaagse van Nijmegen kent altijd al veel uitvallers. Maar vaak is dat ook aan de weersomstandigheden te wijten. Extreme hitte kost veel wandelaars blaren, maar ook uitval. Een aantal jaar geleden is een deel van de route verlegd om uitval te beperken. Zo ging het in voorgaande jaren op de Oosterhoutsedijk vaak mis omdat er op hete dagen weinig beschutting was. De dijk was dat ook nog eens moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten. Terwijl wandelaars bezweken door hitte en inspanning, moesten de ambulances zich met moeite een weg banen tussen de andere lopers. Maar ondanks het omleggen van de route en de goede weersomstandigheden van dit jaar zijn er toch veel uitvaller. Het vermoeden is dat er dit jaar veel lopers zijn die zichzelf hebben overschat. Relatief veel lopers begonnen dit jaar voor het eerst aan de etappes van 50 kilometer. Wat beduidend zwaarder is dan die van 40 of 30.

Lees ook: Hoe zwaar is de Nijmeegse Vierdaagse?

Onderzoek Nijmeegse vierdaagse

Onderzoek is nodig om de precieze oorzaak te achterhalen, benadrukt marsleider Henny Sackers. "Want het is de hele week prima wandelweer en er gebeuren geen rare dingen," schrijft Nu.nl. Wat zou kunnen is dat mensen die zich in februari hebben ingeschreven toch te weinig tijd hebben gehad om zich voor zulke lange wandel etappes voor te bereiden. Zo vertelde een van de lopers vooraf: ‘Ik zie wel waar ik eindig, ik vind het vooral leuk om mee te doen.’ Voor sommige lopers is het meedoen misschien belangrijker dan de finish halen. Maar wie op de Via Gladiola wil finishen, zal toch echt moeten trainen. Iedereen kan twintig kilometer lopen. Iedereen - of bijna iedereen - kan met wat goede wil twee dagen 20 kilometer wandelen. Maar voor het uitlopen van de Vierdaagse is echt veel oefening nodig. Alle kleine spiertjes in je voeten en benen train je niet door een rondje door het bos te lopen. De Vierdaagse blijft toch ook topsport.

Lees ook: Blaren bedwingen met de kracht van schapenwol

Wandel met LOPERSWOL

Met schapenwol van Lopen Zonder Blaren kun je blaren voorkomen. Hoewel de loopwol ook prima werkt tegen blaren (nooit op een open blaar doen!), is de wol vooral bedoeld om blaren te voorkomen. De lanoline, of wolvet, in de wol verzorgt de huid en de vezels in de loperswol verminderen de wrijving. Bovendien werkt loperswol verkoelend. En juist door lange afstanden wandelen worden je voeten warm. En die warmte zorgt ervoor dat blaren sneller ontstaan. Je kunt de wol dus prima gebruiken bij het lopen van de Vierdaagse. Sterker, een van onze wandelaars, Stella, loopt ‘m dit jaar fluitend uit met LOPERSWOL® in haar sokken.

Wandel met LOPERSWOL®: wol is al eeuwen lang een beproefd middel om blaren te voorkomen en om blaren te genezen. Het wolvet (lanoline) in de schapenwol smeert de huid en houdt die in goede conditie. De vezels in de loopwol verminderen de wrijving tijdens het lopen en het geheel zorgt voor een heerlijk zacht kussentje. Bij pedicures bekend als antidruk wol, wol voor voeten of loopwol. Niet te koop bij het Kruidvat. Dus bestel nu gelijk hier je zakje antidruk lopers wol om blaren te voorkomen. Zeker als je de NIjmeegse 4daagse gaat lopen.

Tekst Manon Daelmans/Lopenzonderblaren.nl , beeld Canva

 
Vorige
Vorige

Tekenen dat je te weinig beweegt

Volgende
Volgende

Pijn in scheenbeen bij lopen