Hoe zwaar is de Nijmeegse Vierdaagse?

De laatste kilometers van de Via Gladiola zijn zwaar.
 
 

Elk jaar is het weer zover: de Nijmeegse Vierdaagse, één van de grootste wandelfestijnen ter wereld. 

Elk jaar komen tienduizenden wandelaars uit verschillende landen naar Nijmegen voor deze uitdaging. Als je bij de gelukkigen hoort die meedoen, weet je hoe zwaar het is. Wij hebben een paar tips om je te helpen zonder blaren en met nog wat energie de Via Gladiola te halen en je officiële 4Daagse kruisje op te spelden.

 
 

Afstanden van de Nijmeegse Vierdaagse 2024

Een van de kenmerken die de Nijmeegse Vierdaagse zo uitdagend maakt, is de diversiteit aan afstanden waaruit deelnemers kunnen kiezen. Elke dag hebben de wandelaars de taak om hun gekozen afstand af te leggen, en dit vier dagen achter elkaar. In 2024 zijn er vier opties: 30, 40, 50 en 55 kilometer. Vier dagen lang probeert iedere wandelaar zijn gekozen afstand te volbrengen. Dat vraagt om flink wat kracht, zowel fysiek als mentaal.

Zo beschrijft een wandelaar op travelgirls.nl haar vierde dag: “Bij de start was ik behoorlijk chagrijnig, want alles deed nog steeds pijn en daar moest ik dan toch echt nog 42 km op lopen. 42 ja, want we hadden twee dagen 39 gelopen en die verloren kilometers moesten natuurlijk ingehaald worden. We besloten om het eerste deel zoveel mogelijk door te lopen, omdat je dan meestal nog het meest fit bent. Ik liet mijn blaren doorprikken door het Rode Kruis, en hup, daar gingen we weer! We hadden echt geen zin meer, maar we moesten het halen natuurlijk.

Vanaf Cuijk is het daarna nog ongeveer 10 km en staan er echt constant mensen langs de kant. Hierdoor kregen we wel een beetje het gevoel dat we al op de Via Gladiola waren, en die was nog zo ver! Maar uiteindelijk kwamen we er hoor: met bloed, zweet en tranen.”

 
 
 

Wat maakt de Nijmeegse Vierdaagse zo zwaar? 

De Nijmeegse Vierdaagse staat bekend als een van de meest uitdagende wandelevenementen ter wereld, en dit is niet zonder reden. De unieke uitdagingen die deelnemers moeten overwinnen, zijn een belangrijk onderdeel van wat het evenement zo speciaal maakt.

Afstanden

Zoals hierboven ook al kort besproken, de afstanden op zichzelf zijn al een behoorlijke uitdaging. Deelnemers moeten deze afstanden vier dagen achter elkaar afleggen, wat een enorme fysieke inspanning vergt. Zonder training gaat dit de gemiddelde Nederlander niet lukken. 

Weersomstandigheden

De Nijmeegse Vierdaagse vindt dit jaar plaats van 16 juli tot en met 19 juli. Deze maand kan in Nederland variëren van koel en regenachtig tot extreem warm. De deelnemers moeten voorbereid zijn op alle weersomstandigheden, wat zowel de fysieke als mentale uitdaging vergroot. Hitte kan leiden tot uitdroging en zonnesteek, terwijl regen en kou hun eigen uitdagingen met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op blaren en onderkoeling.

 
 
 

Terrein

Hoewel de routes van de Vierdaagse voornamelijk over verharde wegen gaan, zijn er ook delen die door heuvelachtig en soms ongelijk terrein lopen. Deze variatie kan extra druk leggen op je spieren en gewrichten, wat het belang van goede voorbereiding en uitrusting benadrukt.

Mentale uitdaging

Mentale veerkracht is misschien wel nog belangrijker voor het succesvol voltooien van de Nijmeegse Vierdaagse. Vierdaagselopers moeten de mentale kracht hebben om door te gaan, zélfs wanneer hun lichaam hen vertelt te stoppen. Dat is pittig. De vermoeidheid en pijn die na meerdere dagen wandelen optreden, vereisen veel discipline. Het behouden van een positieve instelling is voor veel wandelaars moeilijk, vooral op dag 2; waar de meeste wandelaars afhaken.

Start en finish van de Nijmeegse Vierdaagse

De start en finish van de Vierdaagse van Nijmegen zijn een spektakel op zich. De wandeltocht begint en eindigt elke dag op de Wedren in Nijmegen, een levendige locatie waar deelnemers en toeschouwers samenkomen. De sfeer is geweldig en vol met energie. Er is muziek, applaus en een geweldige sfeer. Het kan overweldigend zijn, zeker als je gewend bent om alleen of in een kleine groep te trainen.

De drukte, het tempo aanpassen; het maakt de Vierdaagse zwaar, maar absoluut de moeite waard. Lees hier alles wat je moet weten over Nederlands grootste wandelevenement, van trainingsschema’s tot artiesten.

4Daagse vlag

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zie je vaak wandelaars met een vlag in hun handen lopen. Deze vlag, ook wel bekend als de 4Daagse vlag, heeft een bijzondere betekenis. Het dragen van de vlag symboliseert dat de wandelaar de tocht heeft voltooid. Het is een teken van doorzettingsvermogen, trots en verbondenheid met andere deelnemers.

De vlaggen zijn vaak versierd met persoonlijke boodschappen, namen of afbeeldingen die iets speciaals vertegenwoordigen voor de wandelaar. Het zien van de kleurrijke 4Daagse vlaggen wapperend in de wind geeft een gevoel van vreugde en overwinning. Als toeschouwer vraag je je af hoe lopers na lange inspannende dagen nog met een vlag kunnen zwaaien. Maar de Nijmeegse Vierdaagse mag dan zwaar zijn, de tocht is nooit zo zwaar als het lijkt. Juist door de ‘rush’ die je krijgt van het geheel.

 
 
 

Tips tegen blaren tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Ondanks de preventieve maatregelen die alle lopers nemen, kunnen blaren zich soms toch voordoen. Voor deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse is de medische ondersteuning onderweg gelukkig goed geregeld. Er zijn verschillende medische posten langs het parcours waar ervaren zorgverleners wandelaars kunnen helpen met het verzorgen en behandelen van blaren. Ze bieden advies, prikken blaren door en bieden zo nodig andere medische hulp.

Krijg jij last tijdens het wandelen? Stap dan op tijd naar een hulppost, zodat een kleine blaar niet uitgroeit tot een groot probleem en je je tocht voort kunt zetten.

Op Facebook delen vrijwilligers van de hulpposten soms heftige verhalen over de blaren en wonden die ze tegenkomen. Een ervaren vrijwilliger vertelt: "Ik zie vaak dat mensen de Vierdaagse onderschatten en zonder goede voorbereiding starten. Dat resulteert soms in nare blaren, en soms zelfs erger. Blarenpleisters doen helaas niet altijd wat ze moeten doen en kunnen de situatie soms zelfs verergeren."

 
 
 

Jouw eerste keer bij de Nijmeegse Vierdaagse?

Als je voor het eerst meedoet, is het spannend of je de finish wel haalt. Maar laat je niet ontmoedigen: de afgelopen vier edities haalde gemiddeld 87% van de debutanten het einde succesvol. Geniet van dit prachtige loopevenement en maak je niet te druk over hoe zwaar het zal zijn. De kans is groot dat jij op vrijdag je welverdiende 4Daagsekruisje in ontvangst neemt.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

De ideale rugzak voor wandelaars: kies de perfecte day pack met deze 3 tips

Volgende
Volgende

Via Gladiola: alles wat je moet weten over hét hoogtepunt van de 4Daagse