De mooiste routes in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

mooiste wandelroutes Utrechtse Heuvelrug wandelwol loperswol
 
 

Elk seizoen, winter, herfst, lente of zomer, maak je de mooiste wandeltochten in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het park kent maar liefst 56 wandelroutes , variërend van 2 tot 21 kilometer. Voor iedere wandelaar zit er een geschikte route bij.

Op deze wandelsite vind je een paar van de mooiste wandelingen van de Utrechtse Heuvelrug.

 
 

Start van je wandeling

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je een netwerk van startpunten, TOP’s en Groene Entrees waarmee je het wandelgebied kunt verkennen. Veel van die startpunten bevinden zich vlak bij een NS-station, wat natuurlijk handig is als je van station naar station wilt wandelen. Alle wandelroutes plus interactieve kaart vind je op de wandel site hier.

Wil je wandelen met een papieren kaart? Kies dan de Falkplankaart nr. 25, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug of gebruik dit boek met wandelingen. Hierin vind je alle wandelroutes in het gebied.

1. NS wandeling Utrechtse Heuvelrug

Deze NS-Wandeling Utrechtse Heuvelrug loopt tussen de treinstations Driebergen-Zeist en Maarn, dwars door de natuur van het Nationaal Park. Je begint de wandeling bij station Driebergen-Zeist en eindigt na 15 km op station Maarn. 

In het landgoed Bornia wisselen bos, heide en zandverstuivingen elkaar af. Het tweede gedeelte van de wandeling gaat een stukje door boswachterij Austerlitz. De statige beukenlanen geven dit gebied een bijzondere charme en het is daarmee een van de mooiere wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Routebeschrijving van deze NS Wandeling vind je hier.

 
 

2. Kaapse bossen

Omdat deze wandelroute een lusvormige route van 5,1-km is, is het ideaal om er met de auto of fiets naartoe te gaan. Omdat begin- en eindpunt gelijk zijn. De wandeling is in de buurt van Doorn, Utrecht en is een eenvoudige wandeling van ruim een uur. Het is ook een populaire route, dus je zult er niet de enige zijn op een zonnige dag. Maar als je ‘s ochtends om acht uur op het pad bent, of door de week, heb je het rijk bijna alleen.

Volg vanaf het startpunt de rode paaltjes van Natuurmonumenten. Wandel 5 kilometer over lanen en bospaadjes in de Kaapse Bossen bij Doorn. Je komt niet alleen vogels, paddenstoelen en planten tegen, maar ook mysterieuze objecten, zoals de stenen tafel en de Doornse kei.

Wandelen

Kijk ook op http://wandelen.allepaginas.nl

Startpunt: Leersumsestraatweg, 3941 MK Doorn (UT)

De routebeschrijving vind je hier

3. Wandelroute oertijd

Deze wandeling van Staatsbosbeheer is bijna tien kilometer lang. Een prachtige wandeling langs oude grafheuvels en door de uitgestrekte bossen van De Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug. Overigens is de benaming Oertijd wandelroute misschien iets te romantisch, want de route loopt soms via lange rechte paden. Maar de afwisseling van het bos is schitterend. En loopt bovendien langs Lage Vuursche, het beroemde pannenkoekendorp midden in het bos waar je reusachtig grote pannenkoeken kunt eten. Ook op deze route geldt dat het er in het weekend vrij druk kan zijn.

Opmerking: als je voorbij kleine Drakensteyn loopt zie je geen blauw paaltje als je op het wandelpad loopt. Die zie je alleen bij de verharde weg. Let dus goed op om niet te verdwalen.

Kijk voor meer wandelroutes op de wandelsite van de ANWB.

De routebeschrijving vind je hier.

4. NS wandeling Lange Duinen

NS-Lange Duinen volgt een deel van het Marskramer- pad (LAW 3, Bad Bentheim-Den Haag, 360 km). Je loopt van station Amersfoort Centraal naar station Soest Zuid (12 km) of verder naar station Hollandsche Rading (22,5 km). Je kunt ook van Soest-Zuid naar Hollandsche Rading lopen (15,5 km). Een deel van de wandeling gaat door stuifzand; daar is het iets zwaarder lopen.

De Soesterduinen zijn een fantastisch deel van de wandeling, en in combinatie met naaldbossen en de loofbomen in de buurt van Lage Vuursche is dit een zeer gevarieerde en lekker lange wandeling.

De routebeschrijving vind je hier.

Tip: je kunt de route ook met je smartphone volgen. Download de app van Wandelnet in Google Play of de App Store. Zoek op routenaam en download thuis (wifi) de route. Zorg dat je telefoon is opgeladen en dat je locatiegegevens aanstaan.

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Lopers wol voor pelgrims

Volgende
Volgende

Ontstoken nagelriem? Wat is de ultieme verlichting voor je tenen