Wandelen in Zuid Limburg met een NS wandeling

wandelen in Zuid Limburg NS loperswol
 
 

Als je op zoek bent naar een prachtige bestemming om te wandelen in Nederland, dan is Zuid Limburg zeker een plek om te overwegen. Hier, te midden van glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en weelderige natuur, kun je echt genieten van de rust en schoonheid van het landschap.

Een geweldige manier om dit gebied te verkennen is via een NS Wandeling. In deze blog gaan we dieper in op wat je kunt verwachten van een wandeling in Zuid Limburg met behulp van de NS Wandelingen.

 
 

Waar kun je leuk wandelen in Zuid Limburg?

Zuid Limburg staat bekend om zijn adembenemende landschap en unieke geografie in Nederland. Het is het enige gebied in Nederland met heuvels, en dat zorgt voor een spectaculair uitzicht tijdens het wandelen. Een populaire NS Wandeling in Zuid Limburg is de route van Valkenburg naar Maastricht. Deze wandeling voert je door het schitterende Geuldal en biedt de mogelijkheid om het pittoreske Valkenburg te verkennen voordat je je wandeltocht begint.

Tijdens de wandeling wandel je langs de kronkelende Geul-rivier, door weelderige bossen en over schilderachtige bruggetjes. Onderweg kom je mogelijk de lokale fauna tegen, zoals grazende schapen en nieuwsgierige koeien. De tocht eindigt in Maastricht, waar je kunt genieten van de historische architectuur en de rijke cultuur van deze prachtige stad voordat je de trein terug neemt naar je vertrekpunt.

Hier zijn enkele hoogtepunten die je kunt verwachten tijdens een NS Wandeling in Zuid Limburg:

  1. Glooiende Heuvels: De heuvels van Zuid Limburg zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ze bieden ook gevarieerde wandelroutes met zowel lichte hellingen als steilere uitdagingen voor degenen die een intensievere wandeling willen.

  2. Pittoreske Dorpen: Onderweg kom je talloze charmante dorpjes tegen waar je kunt stoppen voor een kopje koffie, een lokale lekkernij of gewoon om de unieke sfeer van de streek op te snuiven.

  3. Natuurlijke Schoonheid: Zuid Limburg staat bekend om zijn prachtige natuurreservaten, zoals de Brunssummerheide en het Geuldal. Deze gebieden bieden een overvloed aan flora en fauna die je tijdens je wandeling kunt bewonderen.

Hoe werkt een NS wandeling?

NS Wandelingen zijn speciaal ontworpen wandelroutes in Nederland die gemakkelijk toegankelijk zijn met de trein. Deze wandelingen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor ze geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus. Het beste van alles is dat je de trein kunt nemen naar het startpunt van de wandeling en na afloop weer terug kunt keren naar je vertrekpunt, zonder je zorgen te hoeven maken over de logistiek van een auto.

 
 

NS-wandeling Valkenburg aan de Geul

Maak gebruik van de trein en wandel van station naar station met deze NS-wandeling. De wandeling begint op station Maastricht en eindigt in Valkenburg aan de Geul. Honden zijn aangelijnd toegestaan. De wandelroute van station Maastricht naar station Valkenburg is 13 km. Je kunt de route met 4 km verlengen door verder te lopen naar Schin op Geul (17 km totaal). Onderweg zijn er geen inkortmogelijkheden.

Vanaf station Maastricht, wat een schitterend mooi station is, loop je de stad uit langs het groen van bomen en plantsoenen. En dan sta je al snel tussen de Limburgse heuvels met glooiende akkers en onverharde oude paden. 

Midden in het bos wandel je langs de rand van de Curfsgroeve. Deze bijna 40 hectare grote groeve stamt uit de dertiger jaren. In verschillende fasen is hier mergel gewonnen. Na de beëindiging van de mergelwinning in 2009 heeft de groeve een natuurbestemming gekregen. Het gebied herbergt een zeer rijke en bijzondere flora en fauna. Met name voor wilde bijen is de groeve belangrijk.

Daal vervolgens af naar de Geulhemermolen en de Geul. Je volgt het slingerende riviertje tot aan Valkenburg. Tijd om uit te rusten op een terras. De hoofdroute eindigt bij het station, maar je kunt de Geul ook verder volgen door een mooi bosrijk dal naar Schin op Geul, waar je een van de mooiste uitzichten van Zuid Limburg hebt, tegen de Daolkesberg.

Route beschrijving

De routebeschrijving van deze NS Wandeling kun je hier downloaden.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Dit zijn de mooiste stadjes en dorpen in Nederland

Volgende
Volgende

Wat te doen tegen wintertenen?