De beste wandel apps voor GPX navigatie

wandelapps gpx navigatie wandelen loperswol
 
 

Wat zijn de beste wandel apps voor GPXnavigatie 2024? Als fanatieke wandelaar weet je natuurlijk hoe belangrijk het is om je routes goed te plannen en GPX-bestanden te volgen om echt alles uit je wandelingen te halen.

Dit soort apps zorgt voor een extra dosis motivatie. Gelukkig zijn er anno 2024 heel wat wandel-apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het bekijken en navigeren van GPX-routes. In dit artikel lees je er meer over.

 
 

De beste wandel apps voor GPX-navigatie 2024

Een GPX-bestand bevat waypoints of tracks die samen een route vormen op een kaart. Je hebt speciale software nodig om deze bestanden te openen. Vaak vind je het gedownloade GPX-bestand terug in de map ‘bestanden’ of in je interne geheugen. Het handigst is het om je GPX-bestand direct na het downloaden te openen met een app op je smartphone, zodat je meteen op pad kunt.

Er zijn tal van gebruiksvriendelijke GPX-apps die je met slechts een paar klikken helpen op weg te zijn. Echt één favoriet tussen alle wandel GPX-navigatieapps is er volgens ons niet, simpelweg omdat iedere app zijn eigen specialiteit heeft. Grote kans dat die ene wandeling die jij wil lopen al wel op de ene wandelapp staat, maar nog niet op de andere. Hier zijn onze favoriete wandelapps voor GPX-navigatie:

1. Komoot

Komoot is een veelzijdige gratis app waarmee je niet alleen GPX-routes kunt bekijken, maar ook je eigen routes kunt plannen. De app is erg gebruiksvriendelijk en biedt gedetailleerde stemnavigatie, offline kaarten en informatie over het terrein en de moeilijkheidsgraad. Bovendien is Komoot handig voor het ontdekken van nieuwe wandelroutes in de buurt. Dit kun je doen op de inspiratiepagina. Hier zie je de routes van anderen, deze kun je opslaan en met behulp van je telefoon volgen.

2. MapMyHike

MapMyHike, onderdeel van de Under Armour-familie, is een gebruiksvriendelijke activiteitentracker. In de app kun je je GPX-bestanden zo importeren en direct beginnen met het bijhouden van je vorderingen. Wil je weten hoe ver je hebt gelopen of hoe snel je de heuvel op ging? Deze GPX-app vertelt het je allemaal. Zo blijf je gemotiveerd en kun je jouw prestaties blijven verbeteren. Je gemaakte kilometers kun je daarna ook makkelijk delen op Facebook, Twitter of via de mail. MapMyHike is niet voor niets een van de populairste apps onder wandelfanaten.

3. AllTrails

AllTrails is dé GPX app voor eigenlijke elke wandelaar. Met een enorme database vol wandelroutes en de mogelijkheid om GPX-bestanden te importeren, kun je eenvoudig je wandelavonturen plannen en volgen. De app biedt gedetailleerde kaarten, hoogteprofielen en gebruikersrecensies. Er is altijd wel een wandelroute die bij je past. 

 
 
 

4. Wandelknooppunt

Met de Wandelknooppunt-app verken je het Nederlandse knooppuntennetwerk op jóuw manier. Maar hoe werkt het eigenlijk? Elk wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing binnen een regionaal wandelnetwerk. De routes tussen deze punten zijn meestal rustige wegen of paden. Je hoeft niet te focussen op straatnamen of ingewikkelde routebeschrijvingen; volg gewoon de bordjes die de richting en het nummer van het volgende knooppunt aangeven.

Met de wandelknooppunt GPX-app plan je jouw eigen wandelroute. Ook kun je inspiratie opdoen per provincie. De app is makkelijk in gebruik en zelfs de gratis versie zit boordevol handige functies. Ga je voor het abonnement? Dan krijg je nog meer handigheidjes zoals offline kaarten en een overzicht van je gelopen kilometers. 

 
 
 

5. Strava 

Ook Strava mag niet ontbreken in het lijstje met onze favoriete GPX-navigatiewandelapps 2024. Hier track je niet alleen je wandelroutes met GPX-navigatie, maar zie je ook precies hoe je het doet. Afstand, snelheid, hoogte – Strava houdt alles voor je bij. Je kunt bovendien gemakkelijk GPX-bestanden uploaden en je wandelroutes volgen.

En één van de leukste dingen van Strava; het werkt enorm motiverend. Je deelt je prestaties immers automatisch met vrienden en krijgt van hen kudos als aanmoediging. Zo ben je sneller geneigd om tóch nog even die extra kilometer te wandelen.

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: De dag van Cuijk

Volgende
Volgende

De ideale rugzak voor wandelaars: kies de perfecte day pack met deze 3 tips