Het Fat Pad syndroom en wat je eraan kunt doen

Meer informatie over het Fat Pad syndroom en wat je eraan kunt doen loperswol
 
 

Heb je last van voetpijn? Misschien is het Fat Pad syndroom de boosdoener.

Dit is wat er aan de hand kan zijn: onder je hiel zit een vetkussentje dat normaal gesproken schokken absorbeert als je loopt. Als dit kussentje geïrriteerd raakt, kan dat behoorlijk pijn doen.

In dit artikel gaan we het hebben over wat het Fat Pad Syndroom precies is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

 
 

Symptomen: hoe weet je dat het Fat Pad syndroom is? 

Het begint vaak sluipend. Eerst worden de vetkussentjes onder je voeten dunner. Dat voelt een beetje alsof je voeten moe en branderig zijn. Als het erger wordt, kan het vet zelfs barsten. Dan krijg je meer een tintelend gevoel en een zeurende pijn. Niet fijn en erg pijnlijk.

Pijn onder de hiel: is het hielspoor of toch Fat Pad syndroom?

Veel mensen met hielklachten denken meteen aan hielspoor. Maar wist je dat het ook het Fat Pad syndroom kan zijn? Hierbij slijten de vetkussentjes onder je hak. Normaal zijn die je natuurlijke schokdempers, maar als ze dunner worden, nemen ze die klappen niet meer zo goed op. Resultaat? Pijn. Het kan voelen alsof je op je botten loopt.

 
 

Oorzaken van Fat Pad syndroom

Ga eens voor jezelf na: heb jij een van deze dingen meegemaakt? Dan zou het kunnen dat je daarom last hebt van het Fat Pad syndroom.

Veel lopen of staan: Vooral als je sporten doet waarbij je veel op je voeten staat, kan dit een aanslag zijn op die vetkussentjes.

Eerdere blessures: Heb je ooit je voet flink gestoten of verzwikt? Dat kan ervoor zorgen dat het vetkussentje zwakker wordt.

Operaties aan je voet: Soms kan een operatie het vetkussentje irriteren.

Schoenen die niet lekker zitten: Te strak, te los, of niet genoeg steun? Dat kan ook extra druk geven.

Leeftijd en gewicht: Ja, helaas, ouder worden en een paar extra kilootjes kunnen ook invloed hebben.

Door te weten wat het kan veroorzaken, kun je het Fat Pad syndroom misschien voorkomen. Let goed op je schoenen en je houding, en blijf lekker in beweging.

 
 

Oefeningen tegen kniepijn door Fat Pad syndroom

Heb je last van je voeten door het Fat Pad syndroom? Probeer deze oefeningen eens:

Oefening 1: Voetrollen 

Dit is een geweldige manier om te beginnen. Pak een tennisbal of een speciale voetroller. Ga zitten en rol je voet voorzichtig over de bal of roller. Doe dit voor ongeveer 2-3 minuten per voet. Deze oefening helpt om de spieren en het vetkussentje onder je voet te ontspannen en te masseren. Bekijk ook deze video. 

Oefening 2: Teenstretch 

Zit op een stoel en strek je tenen zo ver mogelijk uit, houd dit een paar seconden vast en buig ze dan terug naar je toe. Herhaal dit 10 keer. Deze oefening helpt bij het rekken en versterken van de spieren in je voeten en tenen.

Oefening 3: Hielheffingen

Sta rechtop en hef je hielen langzaam van de grond, steunend op je tenen. Houd deze positie een paar seconden vast en laat dan langzaam zakken. Doe dit 10-15 keer. Deze oefening versterkt de spieren rond je hiel en enkel.

Oefening 4: Voetflexies

Ga zitten met je benen gestrekt voor je uit. Flex je voeten naar je toe en dan weer weg van je af. Doe dit 10 keer. Deze oefening helpt bij het rekken van de spieren aan de achterkant van je benen en kan de spanning in je voeten verminderen.

Oefening 5: Balansoefeningen

Ga op één been staan en probeer je evenwicht te bewaren. Wissel na 30 seconden van been. Dit verbetert je balans en versterkt de spieren in je voeten en enkels.

Belangrijk: doe het rustig aan met deze oefeningen. Als het pijn doet, stop dan. Er zijn ook andere manieren om het Fat Pad syndroom aan te pakken, die bespreken we zo.

Andere behandelmethoden voor het Fat Pad syndroom

  • Rust en ijs: Doe het even rustig aan met activiteiten die je voetpijn erger maken. En een beetje ijs op je voet kan wonderen doen tegen de ontsteking en pijn.

  • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan je speciale oefeningen laten doen, of behandelingen zoals ultrageluid of elektrische stimulatie geven. Die kunnen echt helpen.

  • Ontstekingsremmende medicatie: Deze medicijnen, ook wel NSAID's genoemd, kunnen de ontsteking en pijn in je voet verminderen.

  • Corticosteroïde injecties: Klinkt een beetje eng, maar deze injecties kunnen in het pijnlijke deel van je voet gegeven worden om de ontsteking te verminderen.

  • Chirurgie: Als echt niets anders werkt, is soms een operatie nodig.

Een gouden regel: praat altijd eerst met een dokter voordat je begint met een behandeling. Zij weten wat het beste is voor jouw situatie.

Tapen bij Fat Pad syndroom

Als je last hebt van het Fat Pad Syndroom, kan het tapen van je voet helpen. Dit houdt het vetkussentje onder je hiel op zijn plek en kan de pijn verminderen. Gebruik goede tape en geef je voet een paar weken de tijd om te herstellen.

Hoe voorkom je het Fat Pad syndroom? 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn een paar tips om het Fat Pad syndroom te voorkomen:

  • Houd je gewicht in de gaten: Met een gezond gewicht zet je minder druk op je voeten.

  • Draag goede schoenen: Als je veel staat of loopt, zijn stevige schoenen echt belangrijk.

  • Warming-up en coolingdown: Vergeet niet je voetspieren op te rekken voor en na het sporten. Zo houd je ze soepel en voorkom je blessures.

  • Let op je houding: Een goede lichaamshouding is zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven belangrijk.

  • Luister naar je lichaam: Voel je pijn in je voeten? Wacht niet te lang en ga naar een specialist.

  • Blijf actief: Regelmatige beweging houdt je spieren sterk en soepel. Dat is goed voor je voeten.

 
 
Lopen om Fat Pad syndroom te voorkomen

Welke schoenen bij Fat Pad syndroom? 

Goede schoenen kunnen een wereld van verschil maken als je last hebt van het Fat Pad syndroom. Zoek schoenen die lekker zitten en goede steun bieden. Dit is waar je vooral op moet letten:

  • Voldoende demping: Vooral bij de hiel, om de druk op je knieën te verlagen.

  • Voetboogsteun: Dit verdeelt de druk gelijkmatiger over je voeten.

  • Pasvorm: Te strak is niet goed. Kies schoenen die ruim en comfortabel zitten.

  • Flexibele zolen: Deze helpen bij een goede afwikkeling van je voet.

  • Hakhoogte: Hoge hakken? Liever niet. Een lage, stabiele hak is beter voor je balans.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 
Vorige
Vorige

Waarom werkt schapenwol helend voor je huid?

Volgende
Volgende

Wat zegt geur over de effectiviteit van wol?