Koude voeten: is het gevaarlijk? (+ tips om ze op te warmen)

Voeten met ijsblokjes, met de tekst: ‘Koude voeten: is het gevaarlijk?’
 
 

Brrr… Heb jij ook zo vaak last van koude voeten, zowel in de zomer als in de winter? Dan weet je dat het een hele opgave kan zijn om ze weer lekker warm te krijgen.

De beste aanpak: Voorkomen dat ze überhaupt koud worden. Maar hoe doe je dat? En zijn koude voeten eigenlijk gevaarlijk? Lees verder om erachter te komen.

 
 

Zijn koude voeten gevaarlijk? 

Het zal geen uitgebreide uitleg behoeven om koude voeten te beschrijven. Ongetwijfeld heb je dit zelf al eens ervaren. Koude voeten zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel erg oncomfortabel zijn. Soms worden voeten zelfs zó koud dat het mensen erg veel moeite kost om in slaap te komen. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Aan de andere kant; een chronisch slaaptekort kan op den duur natuurlijk wel schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Maar sommige mensen lijken het wel altijd koud te hebben, hoe warm ze zich ook kleden en hoe warm het buiten ook is. Dit is niet iets om zomaar te negeren: er kunnen allerlei medische oorzaken liggen achter koude voeten, en sommige daarvan zijn ernstiger dan andere. Denk hierbij aan ijzertekort, de ziekte van Raynaud of schildklierproblemen. Bij dit soort oorzaken zijn koude voeten wel degelijk gevaarlijk. Ontdek hier wat je kunt doen tegen wintertenen. 

In de meeste gevallen zijn koude voeten makkelijk te verhelpen. Verderop in dit artikel geven we je tips om je voeten lekker warm te houden.

Oorzaak #1 koude voeten: verminderde bloedcirculatie 

De grootste oorzaak van koude voeten is een verminderde bloedcirculatie. Hoe werkt dat precies? De temperatuur van je omgeving speelt hierbij een grote rol. Als het buiten koud is, reageert je lichaam door de bloedvaten in je huid samen te laten trekken. Dat doet je lichaam om zo min mogelijk warmte te verliezen – een slim trucje van Moeder Natuur.

Maar waarom heeft de één meer last van koude voeten dan de ander? Bij sommigen trekt het lichaam de bloedvaten zó sterk samen dat de bloedcirculatie behoorlijk vermindert. Wat gebeurt er dan? Je voeten worden nog kouder. Het is eigenlijk een goed bedoelde reactie van je lichaam om je warm te houden, maar soms heeft het juist het tegenovergestelde effect. Dus heb je de volgende keer last van koude voeten? Weet dan dat je lichaam eigenlijk zijn best doet om je warm te houden, ook al voelt het misschien niet zo. 

Waarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten dan mannen? 

Het hebben van koude voeten is een typische vrouwenkwaal. Maar hoe komt dat eigenlijk? Het antwoord ligt in de biologie van het vrouwelijk lichaam.

Een belangrijke oorzaak is oestrogeen, een hormoon dat meer voorkomt bij vrouwen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedvaten zich strak aanspannen als het koud is, zodat je lichaam warmte beter vasthoudt. Vooral rond je eierstokken en baarmoeder (belangrijke organen voor zwangerschap) blijft het zo lekker warm. Dit betekent wel dat er minder warm bloed naar je voeten gaat, waardoor ze kouder kunnen aanvoelen. Niet gek dus dat je rond bepaalde tijden van je cyclus meer last hebt van koude voeten.

Ook lichaamsbouw en metabolisme spelen een rol. Vrouwen hebben gemiddeld meer lichaamsvet en minder spieren dan mannen. Minder spieren betekent minder warmteproductie, wat weer leidt tot koudere voeten.

Daarbij kan de bloedcirculatie bij vrouwen soms minder sterk zijn, vooral als je gestrest bent. Stress zorgt voor adrenaline in je bloed, wat je lichaam een soort vecht-of-vluchtreactie geeft. Het meeste bloed gaat dan naar je hart, longen en lever; en minder naar je voeten. Dus ja, je voeten blijven dan koud. En dat geldt overigens ook voor je handen, neus en oren.

Vrouwen hebben vaker last van koude voeten dan mannen

Koude voeten opwarmen? Zó doe je dat

Last van koude voeten? Dit zijn wat manieren om ze weer lekker warm te krijgen:

  • Warme sokken of voetverwarmers: Begin met een simpele oplossing: trek dikke, warme sokken aan of gebruik voetverwarmers. Deze houden je voeten snel warm.

  • Voeten masseren: Gebruik een olie of crème die helpt de bloedcirculatie te verbeteren. De olie warmt je huid direct op en heeft ook nog eens een ontspannende werking. Een massage doet je voeten over het algemeen ook goed. 

  • Blijf bewegen: Zelfs kleine bewegingen helpen. Wiebel met je tenen of maak cirkels met je voeten terwijl je zit. Een mooie Nederlandse wandeling helpt natuurlijk ook. Dit houdt je bloed stromend en je voeten warm. 

  • Goede schoenen: Schoenen die te strak zitten, knellen je voeten af en houden de warmte tegen. Zorg dus voor lekker zittende schoenen. En natuurlijk zijn droge schoenen erg belangrijk. 

  • Stop met roken: Roken kan de bloedvaten vernauwen waardoor je voeten kouder worden. Door te stoppen verbeter je de bloedstroom naar je voeten. Stoppen met roken is trouwens niet alleen goed tegen koude voeten. ;) 

  • Schapenwol: een plukje schapenwol in je sokken werkt als een natuurlijk isolatiemateriaal en houdt je voeten heerlijk warm.

En wat als je koude voeten in bed hebt? 

Koude voeten in bed is een veelvoorkomend probleem. 's Nachts daalt de temperatuur en stuurt je lichaam bloed naar de belangrijkste organen. Dit proces kan ervoor zorgen dat je voeten aanvoelen als ijsklompjes. 

Wat kun je doen? Zorg dat je voeten warm zijn voordat je naar bed gaat. Heb je een kruik? Vul deze dan een half uur voor bedtijd met heet water en zet je voeten erop. Trek ook warme sokken aan. Ook hierbij kan een plukje schapenwol in je sokken zorgen voor extra warmte. Zo stap je met warme voeten in bed en kun je lekker gaan slapen.

Warme sokken met schapenwol als oplossing tegen koude voeten in bed.

Koude voeten in de zomer: wat nu?

Eén van de kleine geluksmomentjes aan het begin van de zomer is het opbergen van die zware winterlaarzen; en de overstap maken naar sandalen en slippers. Maar wat als je voeten zelfs op de warmste dagen koud blijven? Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Wij zochten het uit:

Koude voeten door diabetes: 

Bij diabetes maakt je lichaam niet genoeg van een stofje genaamd insuline aan. Dit kan problemen geven met de bloedsomloop, waardoor je voeten koud aanvoelen.

Koude voeten door slechte bloedsomloop: 

Als je hart niet goed genoeg werkt, krijgen je voeten niet genoeg bloed. Koude en soms blauw uitziende voeten kunnen hier een teken van zijn. Dit kan ook wijzen op problemen met je hart, zéker als je rookt of een hoge bloeddruk hebt.

Koude voeten door problemen met je schildklier:

Een schildklier die niet actief genoeg is, kan ook koude voeten veroorzaken. Dit komt doordat de processen in je lichaam zich dan langzamer afspelen. Als gevolg hiervan produceert je lichaam dus ook minder snel warmte voor je voeten.

Koude voeten door ijzertekort:

IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in je bloed. IJzergebrek betekent dus niet genoeg zuurstof voor je lichaam. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Het beperkt beschikbare zuurstof wordt natuurlijk eerst naar je belangrijkste organen gestuurd. Denk hierbij aan je hart, lever, nieren en longen. Daarna zijn pas je voeten aan de beurt. Door ijzertekort kun je dus ook last krijgen van koude voeten in de zomer. 

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Wat is overpronatie en wat kun je ertegen doen?

Volgende
Volgende

Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: De dag van Cuijk