Wat te doen tegen wintertenen?

loperswol tegen wintertenen
 
 

De winter brengt vaak gezelligheid met zich mee, maar voor sommigen kan het ook ongemak met zich meebrengen, zoals wintertenen. Deze vervelende aandoening kan optreden wanneer de temperaturen dalen en je voeten blootstaan aan kou en vocht.

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om wintertenen te voorkomen en verlichten. In deze blog bespreken we enkele effectieve tips om je voeten gezond en warm te houden tijdens de koude maanden.

 
 

1. Houd je voeten warm

Wintertenen komen vaak voor bij temperaturen onder de 10-15 graden Celsius. De overgang van warmte naar kou kan een schok zijn voor je lichaam, wat wintertenen kan veroorzaken. Om deze overgang zo soepel mogelijk te maken, is het essentieel om je warm aan te kleden voordat je naar buiten gaat. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Draag meerdere lagen kleding om extra isolatie te bieden.

  • Gebruik (eventueel voorverwarmde) handschoenen om je handen warm te houden.

  • Zorg ervoor dat je goede winterschoenen draagt die niet te strak zitten, aangezien knellende schoenen de klachten kunnen verergeren.

Het is van vitaal belang om temperatuurovergangen te minimaliseren om wintertenen te voorkomen. Probeer extreme warmte van kachels of open haarden te vermijden, omdat dit kan leiden tot een scherpe temperatuurwisseling.

 
 

2. Stimuleer je bloedsomloop

Een van de belangrijkste factoren bij het voorkomen van wintertenen is het bevorderen van een goede bloedsomloop. Wintertenen ontstaan vaak doordat het bloed niet goed kan doorstromen naar de uiteinden van je lichaam, zoals je handen en voeten. Hier zijn enkele tips om je bloedsomloop te stimuleren:

  • Blijf actief en beweeg regelmatig, zelfs als je binnen bent. Dit helpt de doorbloeding in je voeten te verbeteren.

  • Als je weet dat je naar buiten moet in koude omstandigheden, begin dan minstens een half uur van tevoren met bewegen om je bloedcirculatie te stimuleren. Eenvoudige activiteiten zoals stofzuigen, schoonmaken of opruimen kunnen al helpen.

3. Overweeg wisselbaden, massage of crèmes

Hoewel de effectiviteit van wisselbaden, massage en crèmes tegen wintertenen niet volledig bewezen is, kunnen sommige mensen baat hebben bij deze benaderingen. Hier is hoe je ze kunt proberen:

  • Voor een wisselbad, dompel je voeten en/of handen gedurende drie minuten in warm water, gevolgd door een halve minuut in koud water, en eindig met drie minuten in warm water. Begin met deze wisselbaden ruim voordat de winter begint, bijvoorbeeld in september, om je bloedvaten voor te bereiden op temperatuurwisselingen.

  • Overweeg speciale apparaten die de bloedcirculatie kunnen stimuleren.

  • Er zijn verschillende crèmes en gels op de markt die beweren wintertenen te verlichten. Hoewel de resultaten kunnen variëren, kun je ze proberen om te zien of ze voor jou werken.

Houd er rekening mee dat wisselbaden mogelijk averechts kunnen werken als je al wintertenen hebt. Wees daarom voorzichtig en overleg met een medische professional voordat je deze aanpak probeert.

4. Houd je voeten droog

Wintertenen treden vaak op in combinatie met kou en vocht. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je voeten droog te houden. Hier zijn enkele tips:

  • Kies voor waterdichte schoenen van natuurlijke materialen zoals leer, omdat deze ademen.

  • Draag wollen of katoenen sokken in je schoenen, omdat deze je huid niet irriteren en zweet snel absorberen.

  • Gebruik schoenspanners om je schoenen na het dragen te luchten en sneller te laten drogen.

 
 

Met deze tips kun je de kans op wintertenen verminderen en je voeten warm en gezond houden tijdens de koude wintermaanden. Vergeet niet dat het altijd raadzaam is om bij aanhoudende klachten of ernstige symptomen een arts te raadplegen voor professioneel advies en behandeling. Blijf warm en geniet van de winter zonder zorgen over wintertenen!

Veelgestelde vragen over wintertenen

Wat voel je als je wintertenen hebt?

Jeuk en kriebel tussen je tenen.

Hoe kom ik van mijn wintertenen af?

Zorg dat je voeten warm en droog blijven. Gebruik in de winter onbehandelde schapenwol, eventueel van biologische schapen. Stop elke dag een pluk wol tussen je tenen. Juist de velletjes tussen je tenen zijn heel gevoelig. Door de wol blijven je voeten niet alleen warm, maar ook droog.

 
 

Waarom heb ik jeuk onder mijn voeten?

Ook dat kan het gevolg zij van wintertenen. Je kunt een flink stuk Loperswol als voetenbad onder je voetzool leggen, op de blote huid. Ook zo blijven je voeten warm en droog en de lanoline (het wolvet in de wol) verzorgt de huid van je voeten.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Wandelen in Zuid Limburg met een NS wandeling

Volgende
Volgende

Een perfect Sinterklaas cadeau voor wandelliefhebbers: Loperswol