Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: De dag van Cuijk

Wandelaars op laatste dag van de 4Daagse, met de tekst: ‘Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: De dag van Cuijk’
 
 

Elke wandeldag van de 4Daagse start en eindigt op de Wedren in Nijmegen-Oost. Wandelaars kiezen routes van 30, 40 of 50 kilometer, elke dag in een andere windrichting. Ook staat elke dag een andere plaats centraal.

Op dag 4 van de Nijmeegse Vierdaagse (19 juli 2024) is dat Cuijk, een van de oudste stadjes van ons land. In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten van de route op dag 4 van de Nijmeegse Vierdaagse.

 
 

Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: waar start je? 

Als startpunt en eindpunt van de meeste routes van de Vierdaagse wordt de Wedren gebruikt, een plein in het centrum van Nijmegen dat normaal gesproken dient als parkeerterrein. Ook op de laatste dag; de dag van Cuijk, verzamel je hier rond 04:00.

Dit vertrek is meestal al een groot feest midden in de nacht. Veel Nijmegenaren gaan dan naar de Wedren om de lopers uit te zwaaien.

 
 
 

30 kilometer

Begin je dag in Nijmegen en wandel naar Malden. Deze route is vooral een lang recht stuk, maar niet al te zwaar. Je laat al snel de stadsdrukte achter je en je geniet van de rust in Malden. Onderweg kom je lang veel open weilanden en kleine boerderijen.  

Halverwege de route begint een lange dijk. Hoewel het hier moeilijk is om het wandeltempo hoog te houden door de drukte en het smalle pad, is het verstandig om in hetzelfde tempo als de anderen te lopen. Dit geeft je misschien wel wat last van je voeten of knieën. Zorg daarom dat je altijd een pluk schapenwol bij de hand hebt. Deze dijk, die kilometers door het landschap slingert, biedt een mooi uitzicht wanneer je omkijkt: een lus van wandelende mensen. Als je geluk hebt, zie je de zon zelfs opkomen. 

In Heumen kom je langs een historische molen – perfect voor een foto. Vervolgens loop je langs de Maas over een vlak pad, met als hoogtepunt de pontonbrug bij Cuijk. Geniet hier van het geweldige uitzicht over het water voordat je terugkeert naar Nijmegen.

40 kilometer

Deze middellange route heeft alles wat de 30 kilometer heeft, maar dan 10 kilometer meer. Je volgt eerst het pad van de 30 kilometer, maar na Heumen ga je verder naar Grave. Dit is een leuke stad om doorheen te wandelen, zeker omdat de gemeente zorgt voor een feestelijk onthaal.

Als je Grave achter je laat, merk je dat de route iets zwaarder wordt. De paden langs de Maas maken plaats voor velden die je naar Gassel en Beers leiden. Deze stukken kunnen voelen alsof ze nooit eindigen en zijn wat stiller, maar de kleine dorpjes zijn perfecte plekken voor een pauze. Uiteindelijk bereik je de iconische brug bij Cuijk, waar je de beroemde oversteek maakt.

50 kilometer

Loop je 50 kilometer? Dan kom je langs drie provincies: Gelderland, Brabant én Limburg. Dit is de uitdaging voor de echte bikkels. Je start in Nijmegen, net als de andere afstanden, en volgt eerst hetzelfde pad als de 40 kilometer route naar Heumen en daarna naar Grave.

 
 
 

Maar daar waar de 40 kilometer route eindigt, ga jij verder. Vanuit Grave loop je naar Wijchen, een typisch gezellig Nederlands dorp. Na Wijchen wordt het rustiger en kom je door Alverna en de Overasseltse Vennen, waar je minder toeschouwers vindt. Dit zijn de momenten waar je echt op jezelf aangewezen bent. Na deze mentale en fysieke test loop je weer door Grave, en van daaruit via Gassel en Beers naar de speciale pontonbrug bij Cuijk. Het einde van de route dag 4 is nu in zicht. 

Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: waar finish je? 

In Cuijk steek je de Maas over via een tijdelijke pontonbrug. Vanaf daar is het nog maar één lange weg naar Nijmegen over de Via Gladiola. Ondanks dat dit nog ruim 12 kilometer is, voelt het als één groot feest. Overal langs de route word je toegejuicht en zie je mensen dansen op muziek.

De Via Gladiola, officieel de St.-Annastraat, is waar je het laatste stuk van de route dag 4 loopt. Het kan nog wel een uur duren voor je daadwerkelijk de finishlijn passeert, want de straat staat vol met juichende fans. Overal moedigen wandelsupporters hun vrienden en familie aan. Studenten juichen vanaf hun balkons of daken en lokale cafés zorgen voor een topsfeer. De laatste meters worden de ruim 47.000 wandelaars overladen met gejuich, gezang en natuurlijk gladiolen.

Finish dag 4 Nijmeegse Vierdaagse, wandelaars geven elkaar high five.

Routes Nijmeegse Vierdaagse: hoe vind je de juiste weg? 

Tijdens de Vierdaagse wijzen gekleurde pijlen je de weg. Elke afstand heeft zijn eigen kleur, die matcht met de kleur van je polsbandje. Loop je 50 km? Volg dan de rode pijlen. Voor de 40 km zijn de pijlen geel, behalve voor de militairen die vanaf Heumensoord starten; zij volgen groene pijlen. En als je de 30 km loopt, houd dan de blauwe pijlen in de gaten.

 
 
 

Route dag 4 Nijmeegse Vierdaagse: hoe zit het met de toiletten? 

Toiletten vinden tijdens dag 4 van de Nijmeegse Vierdaagse is niet moeilijk. De 4Daagse organisatie heeft het toiletbezoek op veel plekken goed geregeld. Er staan meestal tussen de 10 en 30 dixies, allemaal uitgerust met toiletpapier en een spiegeltje. Voor mannen is het nog makkelijker: er zijn volop urinoirs zonder rijen. Vrouwen moeten soms wel 5 tot 10 minuten wachten. Beschouw het maar als een mooi moment voor een korte pauze.

En als je echt moet en er is geen officiële stop in de buurt, dan zijn er op dag 4 vaak bewoners langs de route die hun toilet aanbieden. Je herkent deze huizen aan een bordje buiten. Meestal vragen ze een kleine vergoeding van 50 cent.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Koude voeten: is het gevaarlijk? (+ tips om ze op te warmen)

Volgende
Volgende

De beste wandel apps voor GPX navigatie