Via Gladiola: alles wat je moet weten over hét hoogtepunt van de Vierdaagse
Samenvatting
de Via Gladiola is de laatste kilometer voor de finish van de Nijmeegse Vierdaagse.
De Via Gladiola is vernoemd naar de gladiool, de bloem die kracht en overwinning symboliseert, en heeft een sterke link met de Romeinse tijd en het verleden van de stad Nijmegen.
Loperswol helpt om zonder blaren de finish van de Vierdaagse op de Via Gladiola te halen.
Wat is de Via Gladiola?
De Via Gladiola is de bijnaam voor Sint-Annastraat tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De laatste kilometer voor de finish, die tijdens de Vierdaagse in een groot feest verandert. Terwijl de wandelaars daar hun laatste meters maken, worden ze toegejuicht door het publiek en krijgen ze gladiolen als teken van respect.
Deze bloem, die kracht en overwinning symboliseert, benadrukt de grote prestatie die het voltooien van deze zware tocht is. De Via Gladiola staat zo dus symbool voor het overwinnen van een grote uitdaging, het voltooien van The Walk of The World, beter bekend als de Nijmeegse Vierdaagse.
Dag 4 van de Nijmeegse Vierdaagse: zó haal je de finish op de Via Gladiola
Hoe hard je ook wordt toegejuicht op de Via Gladiola, na drie dagen en tientallen kilometers, is dag 4 van de Nijmeegse Vierdaagse een uitputtingsslag. Daarom hier een aantal tips om de finish op de Via Gladiola te halen:
Drink veel water. Een goede vuistregel is om elk kwartier een paar flinke slokken te nemen. Dit helpt je gehydrateerd te blijven en je energieniveau op peil te houden.
Smeer jezelf goed in. Oók als de zon minder fel is. Herhaal het smeren elke 2 uur.
Stop voor je aan de laatste dag begint een goede pluk Loperswol om je tenen en je voet. Direct op de huid, met je sok erover. Die houdt de wol ook op z’n plek. Loperswol vormt zo een zacht kussentje dat knelpunten en wrijving voorkomt. En bovendien: omdat Loperswol boordevol lanoline zit, blijft je huid gehydrateerd en soepel, waardoor deze minder vatbaar is voor blaren.
Waarom gladiolen bij de Nijmeegse Vierdaagse?
De relatie tussen de gladiool en de Nijmeegse Vierdaagse is gebaseerd op de symboliek van de overwinning. Het woord 'gladiool' komt van 'gladius', het Latijnse woord voor zwaard. Al in de Romeinse tijd werden de overwinnende, en dus overlevende, gladiatoren in de arena met gladiolen geëerd. Ze hadden gevochten voor 'de dood of de gladiolen'. De naam Gladiola legt zo een link met het Romeinse verleden van Nijmegen, erkend als de oudste stad van Nederland.
De deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse, ofwel de moderne gladiatoren, hebben vier dagen lang dagelijks 30 kilometer of meer gelopen en daarbij blaren, pijnlijke voeten, zweten, slecht slapen en pijnlijke knieën overwonnen. Dan heb je ook wel een gladiool verdiend toch?
Overigens, als je van plan bent om gladiolen uit te delen aan deelnemers van de Vierdaagse, geef dan maximaal één of twee gladiolen per wandelaar om te voorkomen dat ze te veel gewicht moeten dragen. De laatste kilometers zijn al zwaar genoeg.
Waar begint de Via Gladiola?
De officiële start van de Via Gladiola is bij de Sint-Annastraat in Nijmegen. Op de laatste dag van de Vierdaagse beginnen de wandelaars in Noord-Brabant. Ze steken de Maas over via een tijdelijke pontonbrug, speciaal voor deze dag opgezet. Eenmaal terug in Gelderland gaan ze naar Malden. Vanuit daar begint de beroemde intocht over de Via Gladiola, waar de deelnemers worden toegejuicht tot aan de finish in Nijmegen. Daar barst het feest los. Benieuwd naar wat sfeerbeelden? Bekijk hier de aftermovie van de Via Gladiola in 2024.
Hoe lang is de Via Gladiola?
Deze feestelijke straat, waar deelnemers na vier dagen lopen worden onthaald door duizenden fans, is ongeveer één kilometer lang. Het is nog ongeveer vijftien kilometer lopen vanaf Malden naar deze straat. De laatste 3,5 kilometer voor de finishlijn staan vol met toeschouwers, inclusief muziekkorpsen, tribunes en buitenpodia.
Ondanks hun vermoeidheid voltooien veel wandelaars dit laatste stuk met een grote glimlach, vooral als ze worden aangemoedigd door familie en vrienden die hen gladiolen geven.
Zo verzorg je gladiolen
Wil je zo lang mogelijk genieten van de gladiolen die je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse hebt gekregen? Dit zijn wat tips om zo lang mogelijk van je bloemen te genieten:
Zet de gladiolen direct na aankoop in water. Gladiolen kunnen niet lang zonder water. Krijg je tijdens de Vierdaagse gladiolen? Wikkel de stelen dan in een vochtige doek of papier, zodat ze niet uitdrogen tot je thuis bent.
Gebruik altijd een schone vaas.
Snijd de stelen van de gladiolen 3 tot 6 cm schuin af met een scherp mes. Zo kunnen ze makkelijker water opnemen.
Let erop dat er geen bladeren in het water hangen. Zo voorkom je rotting en dus hangende gladiolen.
Ververs het water in de vaas dagelijks om de gladiolen gezond te houden.
Zet je gladiolen op een koele plek, weg van de verwarming, wind, direct zonlicht of fruit. Fruit geeft gassen af die ervoor zorgen dat je gladiolen gaan hangen.
Meer weten over gladiolen? Op de website van Fleurop lees je alles wat je moet weten over deze populaire zomerbloeier.