Waar kun je mooi wandelen in Nederland?

Persoon wandelt op een mooie plek in Nederland.
 
 

Hou je van wandelen? Dan zit je in Nederland goed. Met ons vlakke landschap, de schilderachtige dorpjes en de uitgestrekte velden, is er geen gebrek aan prachtige routes voor natuurliefhebbers en wandelaars. Ons landje biedt een mooie verscheidenheid van mooie wandelpaden.

Ben je gek op wandelen langs de kust, door het bos of over rustige plattelandspaden? Nederland heeft echt voor elke wandelaar wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een paar van de leukste wandelingen die ons kleine kikkerlandje te bieden heeft.

 
 

1. De Veluwe: 

In het hart van Nederland vind je de Veluwe, een toplocatie voor wandelaars. Het 90.000 hectare gebied is rijk aan bossen, heidevelden en zandvlaktes en biedt gevarieerde wandelroutes. Je wandelt eigenlijk elk kwartier een ander soort landschap in.

Als wandelaar is het een hele opgave om te kiezen tussen al dat moois wat de Veluwe te bieden heeft. Een bijzondere plek is het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Daar kun je rustig wandelen en de natuur op je eigen tempo verkennen. Ook heb je tijdens je wandeling door op Veluwe een grote kans om edelherten, vossen, eekhoorns, wilde zwijnen en reeën te spotten.

Maak ook even tijd voor het Kröller-Müller Museum binnen het park, waar je een indrukwekkende collectie moderne kunst kunt bekijken. 

 
 
 

2. Wadlopen bij de wadden eilanden

Voor de avontuurlijke wandelaars onder ons is het Waddengebied een must-visit wandelplek. Hier kun je wadlopen; dat is wandelen over de bodem van de zee.. Tijdens eb kun je zelfs helemaal wadlopen naar de Waddeneilanden, een ervaring die je nergens anders zult meemaken. De wandeling over de modderige zeebodem biedt weidse uitzichten, frisse Nederlandse zeelucht en kans om zeehonden te spotten. Wadlopend merk je pas écht hoe ongeloof rijk de natuur in Nederland is. Als je gaat wadlopen bij de waddeneilanden kom je op een sportieve manier van alles te weten over het Nederlandse leven in de zee. 

Wadlopen is dus een prachtig avontuur, maar vraagt wel wat voorbereiding. Zorg dat je de getijden in de gaten houdt en ga alleen op pad met een ervaren gids. Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je conditie op peil is. Wadlopen is een stuk zwaarder dan normaal wandelen. 

 
 
 

3. Duinwandelingen

Tja, voor échte bergwandelingen moet je natuurlijk in Oostenrijk of Italië zijn. Maar wist je dat je ook in Nederland al heel wat heuvels kan vinden? Ideaal om te oefenen voor je bergwandeltocht. Want ja: met een kustlijn van meer dan 500 kilometer biedt Nederland veel stevige wandelroutes door de duinen. Van Zuid-Hollandse duinen tot Terschelling, deze routes combineren het geluid van de golven met duinrust. Ontspanning gegarandeerd. 

Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het Zuid-Kennemerland Nationaal Park. Hier ben je aan het genieten van een stevige wandeling door de duinen, sta je ineens oog-in-oog met een Schotse Hooglander of paard.

En ken je deze leuke NS-wandeling langs zee en door de Kennemer duinen (16 km) al?

Of breng eens een bezoekje aan de Schoorlse Duinen. Deze geieden staan bekend om hun uitgestrekte duinlandschap, waar je de hele dag doorheen kunt struinen. Bovendien hebben dit soort duinwandelingen natuurlijk ook één speciale beloning voor je in petto: het uitzicht.

 
 
 

4. Limburgse Heuvelland

Het Limburgse Heuvelland voelt bijna alsof je in een ander land bent. In deze bossen is het altijd mooi wandelen. Welk seizoen het ook is. Het gebied is zó mooi, je waant jezelf gewoon in het buitenland. Dus voor wie houdt van hoogte en karakteristieke dorpjes, is het Limburgse Heuvelland perfect. Hier vind je glooiende heuvels, groene valleien en kronkelende riviertjes.

Naast dat het Limburgse Heuvelland prachtige wandelroutes heeft, staat het ook bekend om het Drie-Landenpunt. In Vaals kun je in drie landen tegelijk staan. Het "Krijtlandpad" is een wandeling die hierlangs komt. Dit is een mooie wandelroute met prachtige uitzichten die je hart sneller laten kloppen. Neem de tijd om te pauzeren bij een van de vele gezellige café's onderweg voor een stuk echte Limburgse vla.

 
 
 

5. Utrechtse Heuvelrug

Bij de Utrechtse Heuvelrug kun je wandelen in het midden van Nederland. Dit gebied kent oneindige mogelijkheden voor mooie wandelingen. Het hele wandelgebied strekt zich momenteel uit van Hilversum tot aan Rhenen, goed voor een paar honderd kilometer aan wandelpaden. Met bossen, landgoederen, klompenpaden en zandverstuivingen is dit een ideale plek voor wandelaars die variatie zoeken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling over een voormalig militaire vliegbasis? Aan de wandel met de kids? Ook dan is de Utrechtse Heuvelrug geschikt vanwege de vele attracties, uitkijkpunten en speeltuinen die je onderweg tegenkomt. Bezoek bijvoorbeeld Slot Zeist en wandel in Zeisterbos, of ontdek de mooie paden van Landgoed Heidestein.

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Hielspoor? Zó kies je de juiste schoenen

Volgende
Volgende

Optimaal wandelcomfort: ontdek de voordelen van een zitmatje