Wat zegt geur over de effectiviteit van wol?

geur van loperswol is de geur van wolvet het effectieve middel tegen blaren
 
 

Door met je handen een pluk wol uit het zakje te trekken, voel je direct hoe vet de schapenwol is die je gaat gebruiken tegen blaren. Hoe vetter, hoe beter de wol werkt.

Wol geeft echter nog een aanwijzing over hoe effectief het is tegen ongemak aan je voeten, zoals blaren. Die aanwijzing zit in de geur van de wol.

In deze blog post leggen we uit wat de geur van schapenwol zegt over de effectiviteit ervan: ongewassen wol is veel effectiever dan wol waar het wolvet uit is gewassen.

 
 

De geur van schapenwol

Loperswol is een 100% natuurproduct: het is schapenwol die direct afkomstig is van het schaap, waar niets aan wordt toegevoegd of veranderd. Met andere woorden: het is precies dezelfde vacht die het schaap een jaar lang heeft warm gehouden. Het schaap liep een jaar lang rond met die vacht, lag ermee in het gras, doorstond regen, wind en sneeuw. Kortom: die vacht was een jaar lang een met het schaap, wat er voor zorgt dat de vacht ook de geur van het schaap overneemt.

Specifieke kenmerken van schapenwol

Het zijn hele specifieke kenmerken van schapenwol die ervoor zorgen dat de vacht in staat is om het schaap het hele jaar door tegen weer en wind te beschermen. Door het in de wol aanwezige wolvet heeft wol ondermeer een isolerende werking, wat voor verkoeling zorgt als het warm is, en voor warmte als het koud is. Daarnaast beschermt datzelfde wolvet het schaap tegen ziektes door bacteriën en schimmels. En, heel belangrijk, zorgt het ervoor dat de huid van het schaap minder vocht verdampt zodat deze niet uitdroogt.

 
 

Waarom we wol niet met een sopje schoonmaken.

Vooral dit laatste kenmerk is belangrijk als je schapenwol gebruikt tegen blaren aan je voet. Door een pluk vette wol tussen je tenen of om je voeten te wikkelen, zorg je ervoor dat:

  1. de huid van je voet soepel blijft waardoor deze minder vatbaar is voor irritaties en dus blaren.

  2. omdat wolvet waterafstotend werkt, kan vocht zoals zweet niet voor wrijving, en daarmee, blaarvorming, zorgen.

Precies dit is de reden waarom we Loperswol alleen met de hand schoonmaken, en niet met een sopje: ongewassen wol werkt veel beter en is veel effectiever dan wol waar het wolvet uit is gewassen. We maken het dus wel schoon met de hand, om er alle takjes, stukjes aarde en andere oneffenheden uit te halen. Maar dat wolvet moet er juist in blijven.

Let op: Hoe goed wolvet ook werkt tegen ongemak aan je voeten, en hoe onschuldig het gebruik ervan over het algemeen ook is: niet iedereen kan schapenwol gebruiken. In dit artikel bespreken we wanneer we het gebruik van schapenwol afraden.

Schaap blijft in de winter warm door wol

Strenge regels voor het wassen van wol

Daarnaast is het (op grote schaal) wassen van wol aan strenge regels gebonden, zeker in Nederland. Ook weer vanwege het wolvet. Als je wol in grote hoeveelheden wast, komen er ook grote concentraties wolvet in het grondwater terecht, wat niet goed is voor de kwaliteit van het grondwater.

Schapenrassen met extra vette wol

Binnen de EU is er wel gewassen wol te verkrijgen, maar niet of nauwelijks uit Nederland. Wij kiezen voor wol van boeren van om de hoek, met schapen van schapenrassen die erom bekend staan dat ze erg vette wol hebben: Texelaarschapen en Friese melkschapen. We kiezen hiermee bewust voor samenwerking met boeren die we persoonlijk kennen, maar nog bewuster voor behoud van het wolvet, om een zo effectief mogelijk middel tegen blaren te kunnen aanbieden.

Afgesloten zakje: behoud van geur van schapenwol

Omdat we onze wol alleen met de hand schoonmaken en niet wassen met een sopje, blijft de geur van het schaap, ook nadat de scheerder het schaap heeft geschoren, in de vacht zitten. Als je de wol uit het zakje haalt en je ruikt er aan, zul je deze geur ook herkennen. Het is deze geur die staat voor de effectiviteit van onze wol.

Omdat de wol vanaf het moment dat we het zakje hebben samengesteld tot aan het moment dat je het open maakt, (bijna) luchtdicht verpakt heeft gezeten, kan de geur wat meer geconcentreerd zijn. Als het zakje even open is geweest en een beetje heeft kunnen ventileren, dan neutraliseert de geur over het algemeen weer.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 
Vorige
Vorige

Het Fat Pad syndroom en wat je eraan kunt doen

Volgende
Volgende

Wat betekent ten minste houdbaar tot bij schapenwol?