Likdoorn verwijderen oma weet raadt

 
 

Een likdoorn (clavus) wordt in de volksmond ook wel eksteroog genoemd. Het is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek.

Een likdoorn kan zeer pijnlijk zijn. Hier lees je hoe je een likdoorn kunt verwijderen. Oma weet raadt.

 
 

Een likdoorn is een verdikking van de huid die voorkomt op plaatsen waar druk of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de top van de teen of tussen de vierde en vijfde teen.

Likdoorn verwijderen oma weet raadt

Gebruik bij likdoorns liever geen likdoornpleisters met salicylzuur. Het salicylzuur is namelijk een stof die de hoornlaag verweekt. Dat is op zich goed voor de likdoorn, maar kan ook de gezonde huid aantasten waardoor je sneller wondjes en ontstekingen kunt krijgen. Beter is om de likdoorn door een pedicure te laten verwijderen.

 
 

Hoe ontstaat een likdoorn?

De likdoorn kan vakkundig worden weggesneden door een pedicure om in ieder geval de pijn weg te nemen. Helaas komt een likdoorn vaak weer terug als de oorzaak niet wordt weggenomen.

Te kleine schoenen of slecht zittende schoenen kunnen een likdoorn doen terugkomen. Het is een goed idee om een pluk schapenwol te stoppen op de plek van de likdoorn om zo de druk op deze plek te verlagen. Met deze antidruk wol kun je de pijn bij een beginnende likdoorn verminderen en het comfort tijdens het lopen vergroten. Maar voorkom sowieso knellende schoenen.

Likdoorns komen vaker voor bij:

  • ouderen en mensen met minder onderhuids vet.

  • mensen met diabetes (suikerziekte) die ook voetproblemen hebben.

  • heel actieve sporters: die vaak veel druk zetten op hetzelfde deel van de voet.

Dit kun je zelf doen tegen likdoorns

  • Draag goed passende schoenen die niet knellen en genoeg ruimte bieden.

  • Met een voetvijl kun je de laag eelt wat dunner maken.

  • Soms kan een steunzool de druk minder maken. Je kunt daarvoor naar een podotherapeut, een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

  • Ga naar een pedicure. Die kan de likdoorn goed behandelen met zalf of de likdoorn wegsnijden.

  • Let op: heb je diabetes? Behandel de likdoorn dan niet zelf. Maak een afspraak bij de huisarts. Bij diabetes heb je namelijk meer kans op mogelijke ontstekingen aan de voeten.

Kan een likdoorn vanzelf verdwijnen?

Likdoorns verdwijnen meestal vanzelf als je de druk die ze veroorzaken vermindert. Als je een likdoorn hebt die pijn veroorzaakt of irriteert, dan kun je er voor kiezen om de druk te verlichten. Verdwijnt de likdoorn niet vanzelf, ga dan naar de pedicure.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Wrat of likdoorn…. wat is het verschil?

Volgende
Volgende

Dit werkt beter dan een blarenpleister