Zo veel calorieën verbrand je door te wandelen

loperswol wandelwol  loopwol voetwol pelgrim
 
 

Hoeveel calorieën je precies met wandelen verbrandt, hangt af van je gewicht, het gewicht van je rugzak, maar ook van je tempo, de afstand en op wat voor terrein je loopt.

Wandelen is een geweldige manier om in beweging te komen, zelfs als je geen topsporter bent. Het mooie van wandelen is dat het je helpt calorieën te verbranden terwijl je ook nog geniet van de prachtige omgeving om je heen.

Maar laten we eens duiken in de vraag: hoeveel calorieën kun je eigenlijk verbranden tijdens het wandelen?

 
 

Here's the deal: het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen hangt af van een paar dingen. Denk aan je gewicht, het tempo waarin je loopt en hoelang je onderweg bent. Als je met een matig tempo van ongeveer 5 km/u gaat, kun je gemiddeld zo'n 200 tot 300 calorieën per uur verbranden. Best indrukwekkend, nietwaar?

Tempo van wandelen

Maar dat is niet alles! Als je het tempo een beetje opschroeft naar een stevige wandeling van zo'n 7 km/u, kun je zelfs 400 calorieën of meer per uur kwijtraken. Overigens is 7 kilometer per uur een stevig wandeltempo, dus daar moet je wel wat voor doen.

 
 

Voor de meeste wandelaars is inzicht calorieverbruik niet iets om 4 of 10 kilo kwijt te raken (leuk detail: dat zijn de kilo’s waar het meest op gezocht wordt in Google!) maar kun je berekenen hoe veel je moet eten voor, tijdens en na je wandeling. Want zonder extra te eten houd je een lange wandeltocht niet goed vol. Die kleine Energy reepjes zin er niet voor niets:)

Wandelen goed voor je bloeddruk

Door regelmatig te wandelen, versterk je niet alleen je spieren, maar verbeter je ook je bloedcirculatie en verlaag je je bloeddruk. En weet je wat nog meer? Wandelen helpt je om stress te verminderen en je humeur een flinke boost te geven.

Belangrijk voor beginnende wandelaars

Ten eerste, kies de juiste schoenen. Zorg ervoor dat je wandelschoenen draagt die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Dat betekent geen knellende tenen of schurende hiel.

Ten tweede, doe het rustig aan. Begin met korte wandelingen en bouw langzaam op. Op die manier geef je je voeten de kans om te wennen aan de beweging en voorkom je blaren en spierpijn.

En tot slot, vergeet niet om je voeten te verwennen. Geef ze af en toe een pauze tijdens je wandelingen en verzorg ze achteraf met een heerlijke voetmassage. En ben je bang dat je blaren krijgt, stop dan een plukje loperswol in je sok. Dat voorkomt blaren.

Calorieverbruik gevorderde lopers

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse verbrand je gemiddeld 2000 tot 3000 kilocalorieën per dag. De Kennedymars kost je zo’n 3000 kilocalorieën. Maar dat verschilt echt ook per persoon. Maar dat het er veel zijn is een feit. Daarom is het belangrijk om bij elke rustpost wat te eten en ook onderweg genoeg gezonde calorierijke snacks bij je te hebben.

calorieën verbranden tijdens wandelen

Hoeveel calorieën verbrand je bij welk gewicht?

In dit lijstje zie je wat jij ongeveer verbrandt tijdens een gemiddelde wandeltocht:

  • Gewicht: 60 kg, bij 5 km per uur verbrand je 240 kcal, bij 6 km per uur verbrand je 300 kcal

  • Gewicht: 65 kg, bij 5 km per uur verbrand je 260 kcal, bij 6 km per uur verbrand je 325 kcal

  • Gewicht: 70 kg, bij 5 km per uur verbrand je 280 kcal, bij 6 km per uur verbrand je 350 kcal

  • Gewicht: 80 kg, bij 5 km per uur verbrand je 320 kcal, bij 6 km per uur 400 kcal

  • Gewicht: 90 kg, bij 5 km per uur verbrand je 360 kcal, bij 6 km per uur 450 kcal

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 

Onze favoriet

Ooit gehoord van Gear Hunger? Dat zijn sporters die meer tijd besteden aan het kopen van de beste en vaak duurste spullen dan dat ze daadwerkelijk sporten. Denk aan de fietser met een garage vol dure racefietsen. Maar als wandelen echt je grote passie is, dan mag dit sporthorloge niet ontbreken natuurlijk. Je kunt er ook je energieverbruik mee bijhouden. Overigens zijn er ook goede horloges voor iets minder geld dan deze jongen van titanium.

Vorige
Vorige

Pieterpad wordt uitgebreid naar Londen

Volgende
Volgende

Hoe blaren voorkomen tijdens wandelen