Hielspoor? Zó kies je de juiste schoenen

schoenen in schoenenwinkel, met de tekst: ‘Hielspoor? Zó kies je de juiste schoenen’
 
 

Er is niets vervelender dan een paar gave schoenen kopen en al snel last krijgen van hielspoor, of met andere woorden; hielpijn veroorzaakt door de schoenen.

Herkenbaar? Er is een sterk verband tussen hielspoor en het type schoenen dat je draagt. Laten we eens kijken wat hielspoor precies is, hoe het ontstaat en nog belangrijker: hoe je er vanaf komt.

 
 

Wat veroorzaakt hielspoor? 

Hielspoor ontstaat vaak door het dragen van verkeerde schoenen. Door bijvoorbeeld te platte zolen of te weinig ondersteuning kan je voet makkelijk overbelast raken. Andere oorzaken van hielspoor zijn: plotselinge toename van activiteiten zoals staan of lopen, stijfheid in de enkel of overgewicht. 

 
 
 
teveel belasting van het lichaam; als oorzaak van hielspoor

Welke schoenen zijn geschikt bij hielspoorklachten? 

Heb je last van hielspoor? Dan weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk goede schoenen zijn. Hier wat tips om de beste schoenkeuze te maken bij hielspoorklachten:

Tip 1: Goede pasvorm rond je hiel

Zoek schoenen die je hiel goed op z’n plek houden, maar niet knellen. Een goede pasvorm rondom je hiel zorgt ervoor dat je voet niet alle kanten op schuift in je schoen.

Tip 2: Genoeg ruimte voor je tenen

Je tenen moeten vrij kunnen bewegen in je schoenen. Als je geen ruimte hebt in je schoenen, dan dwing je je voeten om zich aan te passen. Dus te krappe pumps? Dat is vragen om hielspoorklachten.

Tip 3: Kies niet te strakke schoenen

Zoals hierboven ook al kort besproken: als je schoenen te strak zitten, knellen ze en dat is slecht voor je bloedsomloop. Dit kan je hielspoor pijn erger maken. Ga dus voor schoenen die lekker zitten, zonder dat je last hebt van pijnlijke drukpunten.

 
 
 

Tip 4: Denk aan je activiteiten

Dagje uit of naar je werk? Kies stevige, ondersteunende schoenen, zoals goede sneakers of orthopedische modellen. Ga je een lange wandeling maken, bijvoorbeeld door de Veluwe of de Schoorlse Duinen? Dan trek je natuurlijk geen slippers of sandalen aan. Ga liever voor schoenen met goede demping. Daarover later in dit artikel meer. 

Tip 5: Overweeg speciale inlegzolen

Inlegzolen voor hielspoor geven extra steun waar je het nodig hebt. Het zorgt ervoor dat je schoenen een stuk lekkerder zitten als je last hebt van hielspoor.  

Is een ondersteunend voetbed bij hielspoor altijd een goed idee?

Veel ondersteuning in je schoenen lijkt op het begin erg fijn als je last hebt van hielspoor. Toch raden wij dit per se niet aan. Op termijn kan een ondersteunend voetbed je spieren verzwakken en zo je voetbogen laten inzakken. Niet zo fijn dus. Beter is het om je voeten geleidelijk aan te laten wennen aan ondersteuning in je schoenen, zodat je spieren en peesplaat zich langzaam maar zeker kunnen aanpassen.

Kunnen Fitflop slippers helpen bij hielspoor?

Ja! Fitflop slippers zijn speciaal ontworpen om je beenspieren te versterken en je houding te verbeteren. Ze bieden niet alleen voordelen bij rug- en gewrichtspijn, maar óók bij hielspoor. De zool van de Fitflop slippers verdeelt de druk onder je voet gelijkmatiger dan gewone schoenzolen en absorbeert meer schokken, wat vaak voor directe verlichting zorgt.

Ook stimuleren ze een natuurlijke afwikkeling van je voet, wat helpt om de peesplaat minder uit te rekken. Zo kun je vaak zonder steunzolen, wat zeker in de zomer erg prettig is – omdat steunzooltjes lastig te dragen zijn in slippers.

De hielspoorschoenen van Wolky

Zoals gezegd: hielspoor ontstaat vaak door langdurige impact op de hielen tijdens het lopen. Het dragen van schoenen met goede demping kan dan uitkomst bieden. De schoenen van Wolky, met hun bovengemiddelde demping, zijn perfect voor iedereen die met hielspoor kampt. Deze schoenen bieden niet alleen preventieve ondersteuning, maar helpen ook bestaande voetklachten sneller te verminderen. Dankzij de zachte voetbedden en goede demping krijgen je voeten rust. Iets wat ontzettend belangrijk is bij hielspoorklachten. 

Welke schoenenmerken kiezen bij hielspoor? 

Hoewel wij natuurlijk geen schoenexperts zijn, raden we graag nog enkele andere merken aan die bekend staan om hun hielspoorvriendelijke schoenen, waaronder:

  • Sole

  • Durea

  • Xsensible

  • Mephisto

  • Ecco

Er zijn ongetwijfeld veel meer goede schoenenmerken tegen hielspoor. Het belangrijkste is dat je schoenen kiest die goede steun en demping bieden.

Hoe snel verbeteren hielspoorklachten met de juiste schoenen?

De tijd tot verbetering kan variëren: sommigen merken binnen enkele weken al verschil, terwijl anderen maanden nodig hebben. Factoren zoals de ernst van je hielspoor, de kwaliteit van je schoenen en hoe regelmatig je ze draagt, spelen hierin voornamelijk een grote rol. Één ding is zeker: hoe beter je schoenen, hoe sneller je van je hielspoor af bent.

 
 
 

Welke schoenen moet je vermijden bij hielspoor?

Wees voorzichtig met goedkope slippers, gympen en Crocs. Ze lijken comfortabel, maar bieden vaak weinig tot geen steun en demping. Het is dan ook een bekend feit dat hielspoor vaak in het najaar opspeelt, nadat mensen een zomer lang op platte slippers hebben gelopen. Dus nogmaals: zorg ook bij slippers voor goede ondersteuning!

Vermijd Crocs als schoenen bij hielspoor

Wanneer heb je nieuwe schoenen nodig voor hielspoor?

Last van hielspoor? Het is tijd voor nieuwe schoenen als je merkt dat je huidige paar z’n steun en demping verliezen. Let op tekenen zoals:

  • Versleten schoenzolen die schokken niet meer effectief opvangen. 

  • Veel slijtage aan één kant van je schoenen, wat duidt op onvoldoende ondersteuning.

  • Schoenen die minder lekker zitten, vooral rond de hiel en voetboog.

 
 
 

Is hielspoor te behandelen?

De aanpak van hielspoor hangt af van de oorzaak van je klachten. Het is belangrijk dat een fysiotherapeut vaststelt of de pijn door hielspoor veroorzaakt wordt. Als de pijn uit je onderrug komt, moet dat eerst behandeld worden. Soms kan een zoolverhoging of een stuk schapenwol al helpen.

 
 
 

Als de pijn veroorzaakt wordt door de peesplaat, is rust vaak de eerste stap. Het rollen van je voetzool over een foamroller of balletje kan verlichting bieden. Je fysiotherapeut kan rekoefeningen aanbevelen, en in sommige gevallen kunnen shockwave therapie of dry needling helpen. Ontdek hier wat je nog meer kunt doen tegen hielspoor. 

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Wat is de beste rugzak voor de Camino?

Volgende
Volgende

Waar kun je mooi wandelen in Nederland?