Hoelang duurt hielspoor?

Pijnlijke hiel met de tekst: hoelang duurt hielspoor?
 
 

Je stapt uit bed, klaar voor de dag, en BAM! Een scherpe pijn in je hiel schiet door je lichaam. Hielspoor, die vervelende voetkwaal, steekt weer de kop op.

Maar hoelang duurt dit ellendige voetongemak eigenlijk? En wat kun je doen om de pijn te verlichten en sneller te herstellen? In dit artikel vertellen we er meer over.

 
 

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veel voorkomende voetklacht die zich kenmerkt door een scherpe pijn in de hiel. De boosdoener? Een verkalking aan het hielbeen, die als een puntige spies in je voet drukt. Vaak is dit de schuld van te veel druk of belasting, wat een ontsteking van de peesplaat onder de hiel tot gevolg heeft. En dat resulteert dus in:

Hielspoor: de symptomen 

  • Scherpe pijn onder de hiel, vooral 's ochtends bij het opstaan

  • Pijn die toeneemt bij lang staan of lopen

  • Stekende sensatie tijdens het afzetten van de voet

  • Voetzool voelt stijf en gevoelig aan

Hoelang duurt hielspoor?

Nu komt de grote vraag: hoelang zit je nog opgescheept met hielspoor? De duur van hielspoor kan per persoon variëren. Sommigen ervaren binnen enkele weken verlichting, terwijl anderen maandenlang met de pijn te maken hebben. Gemiddeld duurt het herstel zes tot twaalf maanden. Maar het goede nieuws is: met de juiste behandeling en aanpassingen in je levensstijl kun je de hersteltijd versnellen. 

 
 

Hoelang duurt hielspoor met en zonder behandeling?

De duur van hielspoor kan dus sterk variëren, van enkele weken tot wel twee jaar. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder:

Hoelang duurt hielspoor met behandeling:

Inlegzolen

Speciaal ontworpen inlegzolen kunnen de druk op de hiel verminderen en de pijn verlichten. Goede zooltjes geven vaak extra demping, wat minder stoten van de hiel bij het lopen oplevert. Zo zal de hielpijn verminderen. Dit kan de hersteltijd dan ook verkorten met 3 tot 6 maanden.

Inlegzolen om hersteltijd hielspoor te versnellen

Fysiotherapie

Oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen de voetspieren versterken en de pijn verlichten. Hiermee kan de hersteltijd verkorten met 4 tot 8 maanden.

 
 

Koelen

Koelen werkt in het algemeen vaak helend bij ontstekingen, en dus ook bij peesplaatontsteking zoals hielspoor. Het aanbrengen van ijs op de pijnlijke plek kan de zwelling en pijn verminderen. Leg het is nooit direct tegen de huid, maar zorg ervoor dat er altijd een theedoek tussen zit. 

Shockwavetherapie 

Deze therapie maakt gebruik van geluidsgolven om de pijn te verlichten en het genezingsproces te bevorderen. De hoogenergetische golven prikkelen het ontstoken peesweefsel en zetten een genezingsreactie in gang. Shockwave therapie bij hielspoor neemt pakweg 20 minuten, of korter per behandeling in beslag. Gemiddeld zijn er ongeveer 6 behandelingen nodig, per klacht.

Taping

Door de hiel te tapen, kan de pijn worden verlicht en de voet worden gestabiliseerd. Ontdek hier hoe je zelf gemakkelijk hielspoor tapet. 

 
 

Hoelang duurt hielspoor zonder behandeling:

Hielspoor kan vanzelf weer over gaan. De meeste mensen hebben na een jaar helemaal geen klachten meer. Mocht je blessure toch langer aanhouden, dan kun je de bovengenoemde tips nog proberen om de genezing te bevorderen. Onthoud wel dat het bij ernstige last vaak verstandig is om ook even een arts te raadplegen. Zo krijg je het beste persoonlijke advies voor jouw situatie. 

Rust

Door de voet te ontlasten, kan de pijn verminderen en het lichaam herstellen. Dit kan echter lang duren, tot wel 12 tot 24 maanden.

Rust nemen bij hielspoor

Pijnstillers

Vrij verkrijgbare pijnstillers uit de apotheek kunnen de pijn verlichten, maar bevorderen het herstel van hielspoor niet. Ook met pijnstillers kan hielspoor dus lang duren. Het is dan ook zaak geen pijnstillers te gebruiken om bijvoorbeeld te kunnen blijven sporten. 

Zelf wat aan je hielspoor doen? In deze webshop vind je veel hielspoor zelfhulp producten. 

Kun je in één dag van je hielspoor afkomen? 

In één dag van je hielspoor af. Het zou geweldig zijn als dat kon, maar helaas, van hielspoor afkomen in één dag is praktisch onmogelijk. Hielspoor is het resultaat van een ontstekingsproces en verkalking op het hielbeen, wat nu eenmaal tijd nodig heeft om te genezen.

Als je te maken hebt met hielspoor, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de duur van het herstelproces. Met de juiste aanpak kun je de pijn verminderen en de hersteltijd versnellen, maar verwacht niet dat je in één dag volledig hersteld bent.

De verschillende fases van herstel:

Wanneer je te maken krijgt met hielspoor, is het handig om te begrijpen dat het herstelproces bestaat uit verschillende fases. Elke fase brengt zijn eigen uitdagingen en verbeteringen met zich mee, en door te weten wat je kunt verwachten, kun je beter voorbereid zijn op de weg naar herstel. Laten we eens inzoomen op deze fases van hielspoor:

Hoelang duurt de acute fase van hielspoor?

De eerste 6-8 weken na het ontstaan van hielspoor. De pijn is in deze fase het meest intens. Je kunt het zien als de initiële reactie van je lichaam op de irritatie of schade. In deze tijd is het belangrijk om geduld te hebben en de voorgeschreven behandelingen goed op te volgen.

Hoelang duurt de subacute fase van hielspoor?

Dit is de periode van 8 tot 12 weken na het ontstaan van hielspoor. Hier begin je waarschijnlijk een duidelijke verbetering te merken. De pijn neemt in deze fase geleidelijk af. Je lichaam is immers aan het herstellen en de effecten van je eventuele oefeningen beginnen vruchten af te werpen. Dit is het moment om voorzichtig te blijven met je activiteiten en je herstel niet te overhaasten. Zo voorkom je terugval. 

Hoelang duurt de chronische fase van hielspoor? 

Wanneer je de 12 weken voorbij bent, ga je naar de chronische fase. In deze periode is de pijn meestal minder intens dan in het begin, maar kan nog steeds aanwezig zijn. Het is een teken dat je lichaam nog steeds aan het werk is om volledig te herstellen. Blijf in deze fase consistent met je revalidatieoefeningen en eventuele levensstijlaanpassingen, zoals het dragen van de juiste schoenen of het gebruik van inlegzolen. Zo bevorder je het herstel en voorkom je toekomstige hielspoor klachten. 

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 
Vorige
Vorige

Drukpunt voet pijn: wat is de oorzaak en hoe kom je ervan af?

Volgende
Volgende

Wandelen Schoorlse Duinen: de hoogste duinen van Nederland