Wandelen Schoorlse Duinen: de hoogste duinen van Nederland

Wandelaar in Schoorlse Duinen
 
 

Zin in een wandeling door een prachtig natuurgebied? Dan moet je naar de Schoorlse Duinen in de kop van Noord-Holland.

Hier vind je de hoogste duinen van Nederland, waar je meer dan 60 kilometer aan wandelpaden kunt volgen. Je wandelt door bossen, duinen en langs de zee.

In dit artikel geven we je een paar tips voor de leukste wandelroutes in de Schoorlse Duinen.

 
 

Wandelen Schoorlse Duinen: onze tips

Zoals gezegd: de Schoorlse Duinen zijn heerlijk om doorheen te wandelen, want je komt steeds weer iets nieuws tegen. Bovendien is wandelen erg gezond. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt kiezen, afhankelijk van wat je leuk vindt en hoe fit je bent. Dit zijn onze favorieten:

1. Boswachterspad (10 km | 2 - 3 uur)

Ben je gek op heide? Dan is dit de route voor jou. Je volgt de blauwe pijlen en wandelt door de Schoorlse Duinen. In de zomer kleuren de heidevelden paars en roze, een prachtig gezicht. Je wandelt ook langs veel stuifduinen, die steeds veranderen door de wind en het zand. Hier kun je lekker uitwaaien en genieten van het uitzicht.

Durf je het aan? Dan kun je een van de hoge duintoppen beklimmen voor een geweldig uitzicht over de omgeving.

Tip: trek waterdichte schoenen of laarzen aan, want het kan nat zijn onderweg.

 
 

2. Noordzeewandeling Schoorlse Duinen (10 km | 2 - 3 uur)

Wil je een mix van duinen, bossen en zee? Dan is dit de wandelroute voor jou. Je volgt de blauwe pijlen en loopt langs de kustlijn, waar je de frisse zeelucht inademt. Hier kun je lekker relaxen op het strand. Verder wandel je tijdens deze route door de dennenbossen, wie weet zie je hier wel een eekhoorn of een specht!

→ Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen

3. Duinheidewandeling: de paarse route (12 km | 2 - 3 uur)

Hou je van afwisseling? Dan is dit de wandelroute voor jou. Je volgt de paarse route vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen en laat je verrassen door de mooiste heidevelden van het duingebied. Je komt langs heuvels, beekjes en veel andere mooie plekjes. Let op: honden zijn niet toegestaan op een deel van deze route, omdat je door een begrazingsgebied komt.

Witte palenroute (Stuifduinenroute) (16 km | 3 - 4 uur)

Zoek je een lange en avontuurlijke wandeling? Ga dan voor de witte paaltjesroute. Je volgt hierbij de witte palen met blauwe koppen. Deze wandelroute gaat langs plekken in het duingebied waar het zand weer mag stuiven. Dit zorgt voor een bijzonder landschap dat steeds verandert. Ook tijdens deze route door de Schoorlse Duinen wandel je langs heuvels, riviertjes en prachtige uitzichtpunten.

→ Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen

 
 

Wat is de beste tijd om te wandelen in de Schoorlse Duinen? 

De beste tijd om te wandelen in de Schoorlse Duinen hangt af van wat je wilt zien en en beleven, maar elk seizoen heeft z’n charmes.

Wandelen in de Schoorlse duinen in de lente (maart t/m mei)

In de lente komt de natuur tot leven in de Schoorlse Duinen. Dit is de perfecte tijd om de natuur te bewonderen. De temperaturen zijn ideaal voor lange wandelingen, en je hebt een goede kans om jonge dieren en vogels te zien. De dagen worden langer, waardoor je meer tijd hebt om te wandelen.

Wandelen in de Schoorlse duinen in de zomer (juni t/m augustus)

In de zomer schijnt de zon volop, heerlijk voor lange wandeltochten. Het is ook de beste tijd voor een bezoek aan het strand dat aan de duinen grenst. Houd er rekening mee dat het in deze periode drukker kan zijn, vooral tijdens vakanties en in het weekend. Vroege ochtend of later op de dag zijn de beste tijden om de drukte te ontlopen.

Wandelen in de Schoorlse duinen in de herfst (september t/m november)

De herfst tovert de Schoorlse Duinen om in een kleurenfestijn. Dit seizoen is ideaal voor fotografen en natuurliefhebbers die de kleurrijke landschappen willen bewonderen. De temperatuur is nog steeds lekker, en er is minder drukte, waardoor het een heerlijke tijd is voor ontspannen wandelingen.

Wandelen in de Schoorlse duinen in de Winter (december t/m februari)

Wandelen door de Schoorlse Duinen in de winter is een genot. Bovendien heb je kans op sneeuwbedekte duinen, wat zorgt voor sprookjesachtige plaatjes. De koudere temperatuur maakt het wel belangrijk om warm gekleed te gaan, maar de frisse lucht maakt het meer dan de moeite waard.

 
 

Praktische tips voor wandelen in de Schoorlse Duinen 

  1. Check het weer: Het weer kan snel veranderen tijdens wandelen in de Schoorlse Duinen. Zorg voor geschikte kleding en bescherming tegen zon of regen.

  2. Blijf op de paden: Om de mooie natuur te beschermen, is het belangrijk om op de aangegeven paden te blijven.

  3. Neem voldoende water mee: Vooral tijdens de warmere maanden is voldoende water drinken erg belangrijk.

  4. Bezoek buiten het hoogseizoen: Voor wie de drukte wil vermijden, zijn het voor- en naseizoen perfecte momenten om te wandelen in de Schoorlse Duinen.

 
 
 
Natuurshot tijdens wandelen in Schoorlse Duinen
 

Wandelen Schoorlse Duinen: de klimduin

De Klimduin is een indrukwekkende zandberg van zo’n 51 meter hoog, die aan de rand van het gezellige dorpscentrum van Schoorl ligt. De Klimduin is een echte attractie voor gezinnen met kinderen. Je kunt hier een spannende klim of afdaling maken én genieten van een fantastisch uitzicht over Schoorl.

De Klimduin is ook een ideaal startpunt voor verschillende wandelroutes door de Schoorlse Duinen. Voor kinderen is het afdalen van de duin een groot avontuur, ze gaan vaak rennend of rollend naar beneden, superleuk!

Rondom de Klimduin vind je ook veel horecagelegenheden, waar je kunt smikkelen van een hapje en een drankje. Lees hier alles wat je moet weten over deze klimduin in de Schoorlse Duinen. 

Wandelen met kinderen in Schoorlse Duinen

Wandelen met kinderen in de Schoorlse Duinen is zeker mogelijk en is leuk voor het hele gezin. De Schoorlse Duinen staan bekend om hun uitgestrekte zandduinen, bossen en heidegebieden, waardoor het een ideale plek is voor natuurliefhebbers van alle leeftijden. Óók voor kinderen dus. Ontdek hier alle kinderactiviteiten in Schoorl.

Het gebied beschikt over verschillende kids-proof wandelroutes. Deze routes variëren in lengte en moeilijkheid, waardoor er voor elk gezin wel een geschikte optie te vinden is. Onderweg zijn er leuke activiteiten en bezienswaardigheden die speciaal op kinderen zijn gericht, zoals het Buitencentrum Schoorlse Duinen waar kinderen meer kunnen leren over dier- en plantsoorten. Dit zijn twee populaire kinderwandelroutes door de Schoorlse Duinen:

  1. Kabouterpad Schoorlse Duinen

    Het Kabouterpad is een perfecte route voor gezinnen met jonge kinderen. Deze route neemt je mee op een avontuurlijke tocht door het bos, waarbij kinderen op zoek gaan naar kabouters die langs het pad wonen. Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je een kabouterpakket ophalen met daarin een kaboutermuts, een routebeschrijving en leuke kabouteropdrachten. De route is ongeveer 1 kilometer lang, wat het makkelijk maakt voor kleine beentjes om te voltooien. Ontdek hier alles wat je moet weten over het Kabouterpad Schoorlse Duinen. 

  2. Elfendeurtjes route Schoorlse Duinen

De Elfendeurtjes Route in de Schoorlse Duinen is een leuke wandeling voor kinderen van alle leeftijden. Deze speciaal ontworpen route neemt gezinnen mee op ontdekkingstocht door de bossen van Schoorl, waarbij kinderen op zoek gaan naar kleine, verborgen deurtjes die naar de wereld van de elfen leiden. Onderweg leren ze over de natuur en het belang van het behoud ervan, waardoor het niet alleen leuk, maar ook leerzaam is.

Kun je met je hond wandelen door de Schoorlse Duinen? 

Ja, je kunt zéker met je hond wandelen in de Schoorlse Duinen! Het is een prachtig gebied voor zowel honden als hun baasjes om te verkennen. Let er wel op dat op sommige plekken je hond aan de lijn moet, vooral in de buurt van kwetsbare natuur. Maar geen zorgen, er zijn ook gebieden waar je viervoeter vrij kan rondsnuffelen. 

 
Hond in Schoorlse Duinen
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
 
Vorige
Vorige

Hoelang duurt hielspoor?

Volgende
Volgende

Wandelen Veluwe: De mooiste wandelroutes & tips