De betoverende Biesbosch: de 5 mooiste wandelingen in Noord-Brabant

wandelen in de betoverende biesbosch loperswol
 
 

Wandelend door Nederland kom je vaak verrassende pareltjes tegen in onze rijke natuur.

Eén van deze pareltjes is de Biesbosch in Noord-Brabant. Dit uitgestrekte zoetwatergetijdengebied is een paradijs voor vogelliefhebbers, natuurfotografen en wandelaars die zoeken naar mooie natuur en rust.

In dit artikel nemen we je mee op een avontuur door de Biesbosch. We laten je de vijf mooiste wandelingen zien die dit Brabantse natuurgebied te bieden heeft.

 
 

De Biesbosch: wat is dat? 

De Biesbosch, gelegen in het zuidwesten van Nederland, is een van Europa's grootste zoetwatergetijdengebieden (ongeveer 90 km²) . Het gebied is een gigantisch avontuurlijk landschap met kreken, uitgestrekte rietvelden en kleurrijke bossen. Wat de Biesbosch zo geliefd maakt, is het landschap dat continu verandert door de getijden.

Want vochtig en nat, dát is de Brabantse Biesbosch eigenlijk in een notendop. Deze overvloed aan water maakt de natuur juist zo bijzonder. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en te genieten van de rustgevende natuur van moerassen, dieren en wetlands. Hieronder zullen we onze favoriete wandelingen van de Biesbosch uitlichten.

Wandelroute 1: De Jantjesplaat

Afstand: 10 kilometer

Hoogtepunten: De Jantjesplaat is een relatief korte wandeling, maar biedt een uitstekende kennismaking met de Biesbosch. Tijdens deze tocht bewonder je de weidse uitzichten over het water en de weelderige rietvelden. Let op de vogels en andere wilde dieren die dit unieke gebied hun thuis noemen. Met en beetje geluk zie je zelfs een zeearend of een bever.

Het is erg leuk om te zien hoe dieren zich gedragen in hun natuurlijke omgeving en hoe ze reageren op jouw aanwezigheid. De Jantjesplaat route is naar onze mening een goede manier om meer te leren over de natuur van de Biesbosch.

Wandelroute 2: De Museumwandeling

Afstand: 6 kilometer

Hoogtepunten: Begin je wandeling bij het Biesbosch Museum in Werkendam en leer meer over de geschiedenis en het ecosysteem van dit bijzondere gebied. De route neemt je mee langs waterwegen en door wilgenvloedbossen met prachtige uitzichten. Het is een wandeling door een ruig stuk Biesbosch waar de natuur de baas is. Kijk niet raar op als je opeens een vos of lepelaar tegenkomt. 

Vergeet niet het museum te bezoeken voor een diepere duik in alles wat de Biesbosch te bieden heeft. Deze extra uitgezette museumwandeling van 2 kilometer gaat langs een wilgentuin en een vangpijp van een eendenkooi. Zeker de moeite waard.

Wandelroute 3: Rondje Sleeuwijk

Afstand: 12 kilometer

Hoogtepunten: De Hollandse Biesboschwandeling is perfect voor natuurliefhebbers. Onderweg kom je oog in oog te staan met konikpaarden en Schotse hooglanders. Het pad neemt je mee door bossen, langs kronkelende kreken en biedt volop kansen voor die perfecte foto.

Je start bij brasserie Boven de Rivieren in de haven van Sleeuwijk. Achter dit restaurant vormen de uiterwaarden een prachtig natuurgebied De Groesplaat. De entree hiervan is een hekje rechts achter het restaurant. Je loopt richting Woudrichem langs de rivier. Voor Woudrichem (Workum) verlaat je de uiterwaard en loop je de polder in. De route kun je hier downloaden.

 
 
 

Wandelroute 4: De Noordwaard

Afstand: 4 kilometer

Deze afwisselende wandeling laat je kennismaken met de nieuwe delen van de Biesbosch, ontstaan na het project ‘Ruimte voor de Rivieren’. Je ontdekt er waterrijke gebieden met helder water, waar vogels graag vertoeven. Een zeer mooie en belangrijke toevoeging aan de Biesboschnatuur. 

Hoogtepunten: Deze wandeling gaat langs de afgelegen Noordwaard, een van de meest ongerepte delen van de Biesbosch. Het is een uitdagende tocht door onverharde paden en ruige natuur. Onderweg kun je genieten van absolute stilte en een gevoel van eenzaamheid temidden van de wildernis. Meer informatie vind je hier.

Wandelroute 5: Packraft Trail

Afstand: 19 kilometer

Deze wandelroute van ruim 19 km wordt over het algemeen gezien als een pittige route, maar zeker de moeite waard. Het is een ontzettend gave uitdaging om de Biesbosch te ontdekken met een compacte raft op je rug. Wat het concreet inhoud: Een rugtas met een raft als rugzak, stevige wandelschoenen aan en vooruit; de Biesbosch verkennen.  

Hoogtepunten: De Biesbosch Ontdekkingstocht is een lange, maar ongelooflijk bevredigende wandeling door diverse landschappen van de Biesbosch. Je passeert kronkelende rivieren, moerassen en uitgestrekte polders. Het is een geweldige kans om wilde dieren te spotten en te genieten van de rust van de natuur. Houd je fotocamera dus maar bij de hand, want de kans is groot dat je iets moois spot tijdens de Packraft Trial.

Kortom, er valt heel wat te beleven rond de Biesbosch. Meer informatie vind je hier over deze tocht door de Biesbosch.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Airborne Wandeltocht, grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld

Volgende
Volgende

De ideale smartwatch voor wandelaars: Welke smartwatch past bij mij?