De zeven mooiste etappes van het Pieterpad - in Noord Nederland

wandelen pieterpad in noord-nederland loperswol wandelwol
 
 

Het Pieterpad, een langeafstandswandelpad dat zich uitstrekt van het uiterste noorden tot het zuiden van Nederland. Met 498 kilometer aan natuurlijke pracht, historische stadjes en een scala aan landschappen is het Pieterpad een onvergetelijke ervaring voor elke wandelaar.

Wat zijn de mooiste etappes van het Pieterpad? Vandaag nemen we je mee op een reis langs de vijf mooiste etappes van Noord Nederland.

 
 
  1. Het Pieterpad en het Noord-Groningse Landschap

Begin- en Eindpunt: Pieterburen naar Winsum

Afstand: 9 kilometer

Hoogtepunten:

  • Start je Pieterpad-avontuur in het charmante Pieterburen, bij de Waddenzee.

  • Verken de uitgestrekte kwelders van Groningen, die een thuis bieden aan unieke flora en fauna.

  • Eindig de dag in het schilderachtige Winsum, met zijn grachten en historische bruggen.

Deze eerste etappe van het Pieterpad is kort maar krachtig. Het begint in het pittoreske Pieterburen, bekend om zijn zeehondenopvangcentrum, en neemt je mee door de prachtige kwelders van Groningen. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten en kun je de rijke vogelpopulatie bewonderen. De etappe eindigt in het sfeervolle Winsum, waar je kunt ontspannen langs de pittoreske grachten en genieten van een heerlijk kopje koffie.

2. Van Groene Velden naar stadse gezelligheid

Begin- en Eindpunt: Winsum naar Groningen

Afstand: 20 kilometer

Hoogtepunten:

  • Passeer de sfeervolle dorpen Garnwerd en Onderdendam.

  • Doorkruis het Hoge Land, met zijn weidse uitzichten en karakteristieke boerderijen.

  • Aankomst in de bruisende stad Groningen, met tal van mogelijkheden voor cultuur en vermaak.

Deze tweede etappe van het Pieterpad voert je door het prachtige Hoge Land, met zijn uitgestrekte vergezichten en pittoreske dorpen. Onderweg kom je langs historische kerken en boerderijen. De etappe eindigt in de levendige stad Groningen, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten, culturele activiteiten en winkelmogelijkheden.

 
 

3. Historie en natuurpracht

Begin- en Eindpunt: Groningen naar Zuidlaren

De derde etappe voert je door het Noordlaarderbos, met zijn diverse flora en fauna, en langs historische bezienswaardigheden zoals het Ballooërveld. Je eindigt je wandeling in het gastvrije Zuidlaren, bekend om zijn levendige markt en gezellige sfeer.

4. Duik in de Drentse historie

Begin- en Eindpunt: Zuidlaren naar Rolde

De vierde etappe brengt je door het schilderachtige Drentse landschap, waar je de karakteristieke hunebedden en prehistorische grafheuvels kunt bewonderen in het Drentsche Aa-gebied. Je wandelt langs kronkelende beekjes en door uitgestrekte bossen voordat je aankomt in het historische dorp Rolde.

5. Natuurschoon en rust in Drenthe

Begin- en Eindpunt: Rolde naar Schoonloo

Deze vijfde etappe brengt je dieper in de rust en schoonheid van Drenthe. Wandel door het uitgestrekte Balloërveld en langs het idyllische Schoonloër Diep voordat je eindigt in het charmante Schoonloo.

6. Van Ommen naar Hellendoorn

Begin- en Eindpunt: Ommen naar Hellendoorn

Deze zesde etappe voert je door het schilderachtige landschap tussen Ommen en Hellendoorn. Je kunt genieten van prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en de rustige charme van het Nederlandse platteland. De meeste wandelaars van het Pieterpad zijn er wel over eens dat deze etappe, samen met de volgende, de mooiste etappes zijn van het Pieterpad. Dus als je besluit om maar een deel te lopen, loop dat in ieder geval deze twee.

7. Van Hellendoorn naar Holten

Begin- en Eindpunt: Hellendoorn naar Holten

De zevende etappe leidt je van Hellendoorn naar Holten, door een betoverend landschap dat je niet snel zult vergeten. Onderweg kun je genieten van de natuurlijke schoonheid en de serene omgeving van het Pieterpad. En deze etappe wordt ook gezien als een van de mooiste delen van het Pieterpad.

Waar overnachten Pieterpad?

Langs het Pieterpad vind je diverse overnachtingsmogelijkheden, waaronder hotels, bed & breakfasts, campings en herbergen. Het is raadzaam om accommodaties van tevoren te reserveren, vooral tijdens drukke periodes. Word eventueel lid van www.vriendenopdefiets.nl

Is er een app voor het Pieterpad?

Ja, er is een officiële app beschikbaar voor het Pieterpad. Deze app, de Wandelnet app, biedt gedetailleerde kaarten, routebeschrijvingen en andere handige informatie voor wandelaars die het Pieterpad willen volgen. Deze is te downloaden in de Appstore of GooglePlay.

 
 

Kun je het Pieterpad ook andersom lopen?

Ja, je kunt het Pieterpad ook in omgekeerde richting lopen, van zuid naar noord. Het pad is in beide richtingen bewandelbaar.

Wat heb ik nodig om het Pieterpad te lopen?

Goede schoenen, een rugzak met kaarten, route, of je telefoon, voldoende water, eten voor onderweg en een zakje Loperswol om blaren te voorkomen. Die kun je hier bestellen.

Waarom heet het Pieterpad zo?

Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Het Pieterpad is vernoemd naar het Groningse dorp Pieterburen en de Limburgse Sint-Pietersberg, begin- en eindpunt van de route.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Een perfect Sinterklaas cadeau voor wandelliefhebbers: Loperswol

Volgende
Volgende

Dit kun je doen tegen hielspoor