Hoe kom je af van zwemmerseczeem?

Zwemmers eczeem voetwol loperswol wandelwol huidschimmel wat kun je er aan doen?
 
 

Zwemmerseczeem, ook wel bekend als tinea pedis, is een veelvoorkomende huidinfectie die de voeten treft. Het wordt vaak geassocieerd met zwembaden en sportscholen, maar kan zich overal verspreiden waar de omstandigheden gunstig zijn voor de groei van schimmels.

Dit zijn de oorzaken, symptomen en behandeling van zwemmerseczeem en zo kom je van zwemmers eczeem af.

 
 

Wat is het verschil tussen voetschimmel en zwemmerseczeem?

Voetschimmel en zwemmerseczeem verwijzen in feite naar dezelfde aandoening. Zwemmerseczeem is een vorm van voetschimmel. De term "zwemmers eczeem" wordt vaak gebruikt vanwege de associatie met zwemmen en natte omgevingen, maar het is technisch gezien een vorm van tinea pedis, een schimmelinfectie van de huid van de voeten. Voetschimmel kan zich manifesteren als jeuk, roodheid, schilfering en soms zelfs pijnlijke kloven tussen de tenen.

Wat is de oorzaak van zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door dermatofyten, een groep schimmels die gedijen in warme, vochtige omgevingen. De voeten zijn een ideale plek voor deze schimmels om te groeien, omdat ze vaak in (warme en vochtige) sokken en schoenen worden opgesloten, gymschoenen of kaplaarzen die slecht ventileren. Factoren die bijdragen aan het ontstaan van zwemmerseczeem zijn onder andere:

  1. Vochtige omgevingen: Het dragen van vochtige schoenen en sokken, zwemmen in openbare zwembaden of douches zonder beschermende schoenen kan de schimmelgroei bevorderen.

  2. Verzwakt immuunsysteem: Een verzwakt immuunsysteem kan het risico op zwemmerseczeem verhogen. Ook suikerziekte kan ervoor zorgen dat de huid minder goed bestand is tegen huidschimmels.

  3. Direct contact met geïnfecteerde oppervlakken: Het delen van handdoeken, schoenen of vloeren met iemand die de infectie heeft, kan leiden tot besmetting. Via de huidschilfers komen de schimmels dan makkelijk bij je voet.

Hoe besmettelijk is zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is zeer besmettelijk. Het kan worden overgedragen van persoon tot persoon via direct contact met geïnfecteerde huid of door het delen van besmette voorwerpen. Het is belangrijk om goede hygiënemaatregelen te volgen, zoals het niet delen van handdoeken of schoenen, om verspreiding te voorkomen.

Hoe kom je af van zwemmerseczeem?

De behandeling van zwemmerseczeem kan variëren, maar omvat meestal antischimmelmedicijnen. Deze kunnen in de vorm van crèmes, zalven, poeders of zelfs orale medicatie worden voorgeschreven. Het is belangrijk om de behandeling gedurende de voorgeschreven periode voort te zetten, zelfs als de symptomen verdwijnen, om te voorkomen dat de infectie terugkeert. Smeren met een schimmeldodende crème moet je voortzetten tot zeker een week nadat de klachten zijn verdwenen. Naast medicatie zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

  • Houd je voeten schoon en droog.

  • Draag ademende schoenen en sokken.

  • Vermijd het dragen van vochtige schoenen en sokken.

  • Gebruik poeder om vocht te absorberen.

  • Vermijd blootstelling aan geïnfecteerde oppervlakken.

  • Doe je schoenen uit zodra het kan

  • Hou de huid tussen je tenen - of je hele voetbed - droog. Bijvoorbeeld met een pluk lopers wol. Lees hier waarom schapenwol helend werkt voor je huid.

Natuurlijke likdoorn pleister schapenwol wandelwol loperswol voetwol loopwol

Is azijn goed voor voetschimmel?

Azijn, met name appelazijn, wordt soms gebruikt als een huismiddeltje om voetschimmel te behandelen. Het zuur in azijn kan helpen bij het remmen van schimmelgroei. Je kunt een mengsel van azijn en water gebruiken om je voeten te deppen en te laten drogen. Het is echter belangrijk op te merken dat azijn mogelijk niet zo effectief is als medicijnen die specifiek zijn ontworpen om schimmelinfecties te behandelen. Raadpleeg altijd een arts voordat je een behandeling voor voetschimmel probeert, vooral als de infectie ernstig is of niet verbetert.

Trek vooral iedere dag schone katoenen sokken aan die de voeten goed laten ademen. En het is slim om je sokken en pantys binnenstebuiten te wassen, zodat alle huidschilfertjes goed verwijderd worden in de wasmachine. De grootste bron van herbesmetting zijn namelijk de huidschilfers die achterblijven in schoenen en sokken. Een strooipoeder op basis van miconazol ondersteunt als de voetschimmel hardnekkig blijkt. Iedere dag even strooien in schoenen en sokken doet wonderen. Gebruik je Loperswol om je voeten droog te houden? Vervang die dan ook elke dag. En laatste tip: gooi nagellak die je eerder gebruikt hebt weg en koop een paar nieuwe kleurtjes. Zo kom je beter van je voetschimmel/zwemmerseczeem af.

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Het Pieterpad: 5 hoogtepunten

Volgende
Volgende

Alles wat je moet weten over een weke likdoorn