Alles wat je moet weten over een weke likdoorn

 
 

Wat is een likdoorn? Hoe haal je zelf een likdoorn weg? Kan een likdoorn vanzelf verdwijnen? En wat is het verschil tussen een likdoorn en eeltpit?

Allemaal vragen waar we in deze blog een antwoord op geven.

 
 

Likdoorns kunnen behoorlijk vervelend zijn. Ze veroorzaken pijn en ongemak, en kunnen je dagelijkse activiteiten verstoren. Een van de meest voorkomende soorten likdoorns is de weke likdoorn. Weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.

Wat is een weke likdoorn?

Een weke likdoorn, ook wel bekend als een zachte likdoorn, is een klein, pijnlijk, en vaak witachtig verdikte huidgebied tussen je tenen. Het ziet eruit als een kleine, vochtige, en zachte bult die vaak wordt veroorzaakt door wrijving en druk op dat specifieke gebied. Weke likdoorns zijn anders dan de meer bekende harde likdoorns en eeltpitten.

Hoe haal je zelf een weke likdoorn weg?

Het verwijderen van een weke likdoorn kan soms eenvoudig zijn als je de juiste middelen en technieken gebruikt. Hier is een stapsgewijze handleiding:

  • Stap 1: Week je voeten in warm water om de huid te verzachten. Dit kan de weke likdoorn gemakkelijker toegankelijk maken.

  • Stap 2: Droog je voeten grondig af en breng een likdoornpleister aan. Deze pleisters zijn doordrenkt met salicylzuur, dat helpt om de likdoorn op te lossen. Laat de pleister enkele dagen zitten.

  • Stap 3: Na het verwijderen van de pleister, gebruik je een puimsteen of een likdoornvijl om voorzichtig de zachte huidlaag weg te schrapen. Wees voorzichtig om de gezonde huid niet te beschadigen.

  • Stap 4: Herhaal dit proces indien nodig, totdat de weke likdoorn volledig is verdwenen.

Kan een likdoorn vanzelf verdwijnen?

In sommige gevallen kunnen weke likdoorns vanzelf verdwijnen als de oorzaak van de wrijving en druk wordt geëlimineerd. Bijvoorbeeld, als je schoenen draagt die niet goed passen en de likdoorn veroorzaken, kan het dragen van comfortabelere schoenen ervoor zorgen dat de likdoorn na verloop van tijd verdwijnt. Echter, als de likdoorn aanhoudt of erg pijnlijk is, is het beter om actie te ondernemen en deze te behandelen.

Hoe ziet een beginnende weke likdoorn eruit?

Een beginnende weke likdoorn ziet eruit als een kleine witachtige bult tussen je tenen. Het kan enigszins vochtig aanvoelen en doet vaak pijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend, zoals tijdens het lopen.

Wat is het verschil tussen een weke likdoorn en een eeltpit?

Een weke likdoorn en een eeltpit lijken qua uiterlijk op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Een weke likdoorn is zacht en vochtig, meestal tussen de tenen, terwijl een eeltpit hard en droog is en meestal op drukpunten zoals de bal van de voet voorkomt. De behandeling verschilt ook: weke likdoorns worden meestal opgelost met behulp van likdoorn pleisters en zachtere methoden, terwijl eeltpitten vaak moeten worden verwijderd met behulp van vijlen of schrapen.

 
 

Wol gebruiken bij weke likdoorn

Als je last hebt van een weke likdoorn en wilt voorkomen dat deze terugkomt, overweeg dan om Loperswol te gebruiken. Omdat Loperswol zachte, onbehandelde, met de hand schoongemaakte schapenwol is, zit deze vol met lanoline (wolvet). Je kunt deze loopwol tussen je tenen plaatsen (of onder de voet) om wrijving te verminderen en de likdoorn te beschermen tegen verdere irritatie. Het is een van de vele handige trucs die oma's door de jaren heen hebben ontdekt om likdoorns te verlichten.

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Hoe kom je af van zwemmerseczeem?

Volgende
Volgende

Dit zijn de mooiste stadjes en dorpen in Nederland