Vierdaagse programma 2024: dít kun je verwachten

Wandelaars tijdens Nijmeegse Vierdaagse, met de tekst: ‘Vierdaagse programma 2024: dít kun je verwachten!’
 
 

Vierdaagsekoorts: nog even en het breekt weer uit in Nijmegen. Van 13 tot en met 19 juli 2024 barst het feest (eindelijk) weer los. Tijdens de Vierdaagsefeesten stroomt de binnenstad vol met meer dan een miljoen mensen die allemaal komen voor één ding: feesten tot ze erbij neervallen.

We vertellen je graag wat je kunt verwachten van het Vierdaagse programma 2024. Voor feestgangers + wandelaars.

 
 

Vierdaagse programma 2024: de artiesten en line-up

Deze zomer is het weer zo ver: de 53e Vierdaagse Feesten in Nijmegen! Meer dan een miljoen mensen stromen naar de binnenstad voor een week vol muziek, gezelligheid en leuke momenten. Van Kronenburgerpark tot het Grote Markt plein: overal in de stad vind je meer dan 40 zalen, tenten en podiums waar ruim 1000 artiesten optreden.

En wat helemaal top is: bijna overal kun je gratis binnen. Inmiddels zijn de eerste artiesten (+line-up) ook al bekend. Denk onder meer aan grote namen als Frans Duijts, Ch!pz, Flemming en Paul Elstak. 

Wat betreft het Vierdaagse programma 2024: Er is voor ieder wat wils, van pop en klassiek tot rock, techno en jazz – aan iedereen wordt gedacht. Want ja, feesten is een teamsport: dat doe je samen. En dat zit wel goed tijdens het Vierdaagse programma 2024: je kunt feesten met anderhalf miljoen andere fanatiekelingen. Alvast een voorproefje? Bekijk hier de aftermovie van de Vierdaagse programma in 2023. 

Tip: Volg Vier­daagse­feesten op Facebook & Insta­gram en bli­jf op de hoogte van het pro­gram­ma.

Vierdaagse programma 2024: de routes per dag

We kijken in ieder geval enorm uit naar het Vierdaagse programma van 2024. Benieuwd naar de routes en afstanden die de deelnemers gaan afleggen? Ook dat programma hebben we voor je uitgezocht: 

Vierdaagse programma 2024 dag 1: de dag van Elst

Deze dag staat bekend als Blauwe Dinsdag. Waarom blauw? Kijk maar eens om je heen als je in Elst aankomt; bijna iedereen draagt iets blauws. Je wandeltocht begint met de oversteek van de Waalbrug, waarna je de prachtige Overbetuwe binnenloopt. Dit gebied, genesteld tussen de rivieren Waal en Rijn, is een oase van groen en rust.

Vierdaagse programma 2024 dag 1: de Waalbrug

In Elst zelf voel je de feeststemming zodra je de dorpstraat inwandelt. De inwoners van Elst luiden de dappere wandelaars op hun allerhardst aan. Overal hoor je muziek, zie je dans en zijn er leuke activiteiten opgezet. De Dag van Elst zet de toon voor de rest van de week met het typerende saamhorigheidsgevoel van de Nijmeegse Vierdaagse. Motivatieboost (en eerste opkomende blaren) gegarandeerd.

 
 
 

Vierdaagse programma 2024 dag 2: de dag van Wijchen

Beter bekend als Roze Woensdag. ’s Morgens wandel je (in het roze) naar het westen door het mooie Land van Maas en Waal, door de ene na de andere groene polder. Het is een tocht door de stad, langs rivieren en dwars door de boerenvelden. In Wijchen zelf wordt het Marktplein traditiegetrouw een gezellige boel met muziek en héél veel roze. Denk aan roze slingers, roze opblaasflamingo’s, roze vlaggen, roze gekke hoedjes. Ook terug in Nijmegen staat het feest in het teken van – jawel: roze.

Noemenswaardig: De meeste vierdaagsedeelnemers vallen af tijdens deze tweede dag.

 
 
 
Vierdaagse programma 2024 dag 2: Roze woensdag

Vierdaagse programma dag 3: de dag van Groesbeek

Op de derde dag van de Vierdaagse waag je je aan de uitdagende Zevenheuvelenweg. We kunnen je alvast vertellen: Dit is vrij pittig. Je start deze route echter met een wandeling langs het water en door de bossen. Na deze kilometers is het tijd voor de klim naar het grote feest in Groesbeek.

Hier begint het echte werk: de heuvels op en af, op en af, op en af, op en af. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Duizenden toeschouwers staan klaar om jou over elke heuvel heen te juichen. Deze dag staat bekend als Groene Donderdag door het prachtige, groene landschap dat je doorkruist.

 
 
 
Heuvels van Groesbeek

Vierdaagse programma 2024 dag 4: de dag van de Via Gladiola 

Vandaag is de grote finale. Je wandelt (inclusief blaren en spierpijn) zuidwaarts naar Cuijk, waar je de Maas oversteekt via een speciaal voor deze gelegenheid neergelegde pontonbrug. Vervolgens de laatste loodjes naar hét hoogtepunt van het Vierdaagse programma 2024: de Via Gladiola. Onder luid gejuich wachten honderdduizenden toeschouwers je op. Overal zie je oranje kleuren, het symbool van nationale trots.

Oranje gladiolen

De Via Gladiola, genoemd naar de gladiolen die als teken van kracht en overwinning aan de deelnemers worden gegeven, vormt het emotionele hoogtepunt van de Vierdaagse. Hier voltooien de wandelaars hun indrukwekkende vierdaagse tocht. Uiteraard onder luid gejuich van familie, vrienden en zelfs onbekenden. Het is voor velen een explosie van emoties. Hier ontvangen alle deelnemers het begeerde 4Daagsekruisje, een bewijs van een enorme prestatie.

Vierdaagse programma 2024: de starttijden

Individuele deelnemers:

50 km

  • Starttijd: 04:00 – 04:45 uur

  • Voor wie: Individuele deelnemers

40 km

  • Starttijd: 05:00 – 06:45 uur

  • Voor wie: Individuele deelnemers

30 km

  • Starttijd: 07:00 – 08:00 uur

  • Voor wie: Individuele deelnemers

40 km (militairen)

  • Starttijd dinsdag-donderdag: 04:30 – 06:00 uur

  • Starttijd vrijdag: 03:30 – 05:30 uur

  • Voor wie: Militairen

Groepen:

50 km

  • Starttijd: 04:00 – 04:30 uur

  • Voor wie: Groepen

40 km

  • Starttijd: 04:30 – 05:15 uur

  • Voor wie: Groepen

30 km

  • Starttijd: 06:30 – 07:00 uur

  • Voor wie: Groepen

40 km (militairen)

  • Starttijd dinsdag-donderdag: 04:30 – 06:00 uur

  • Starttijd vrijdag: 03:30 – 05:30 uur

  • Voor wie: Militairen

Let op: Bovenstaande starttijden zijn een indicatie en dus nog niet definitief. Begin juni vind je de starttijden voor 2024 op de website van 4daagse.nl. De verschillende starttijden zijn overigens een bewuste keuze van de organisatie. Dit zorgt voor een betere spreiding van de wandelaars.

Trainingsschema's en tips op het Vierdaagse programma 2024

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met het programma Via Vierdaagse krijg je alles wat nodig is om de 40 of 50 kilometer uit te lopen. Via Wandel.nl ontvang je handige trainingsschema’s die je perfect voorbereiden op wat komen gaat. Hieronder nog wat meer goede tips voor het Vierdaagse programma van 2024: 

  • Een late starttijd kan lastig zijn door de drukte op het parcours. De eerste 20 kilometer voelt soms als één grote inhaalrace, vooral op de tweede dag. Op smalle dijken kan het immers extra lastig zijn om langzamere wandelaars voorbij te gaan.

  • Overweeg om oortjes te dragen met een playlist van nummers op 137-139 bpm. Het lopen op de maat van de muziek kan je een psychologische boost geven, vooral tussen de 25 en 40 kilometer, waar het mentaal nogal zwaar kan worden.

  • Kies de juiste materialen: vermijd katoen en ga voor goede sokken en comfortabele, ingelopen schoenen. Veel vierdaagse wandelaars geven de voorkeur aan trailrunschoenen zoals Altra, omdat traditionele leren of Gore-Tex schoenen je voeten te warm kunnen maken, wat meer kans geeft op blaren.

 
 
 
  • Wees alert op hoge luchtvochtigheid en weinig wind, typische uitdagingen voor wandelaars. Bovendien: hoe warmer het is, hoe groter de kans op blaren. Vooral de laatste 15 kilometer kan erg tegenvallen bij hoge temperaturen. Zie ook: Blaren bedwingen met de kracht van schapenwol. 

  • Neem na het bereiken van de finish even de tijd om rustig bij te komen. Vermijd het drinken van bier direct na de finish; je lichaam heeft eerst water en rust nodig.

  • Mocht het tijdens het Vierdaagse programma regenen, dan is het handig om de volgende dag met droge schoenen te kunnen lopen. Natte schoenen kunnen immers veel blarenleed veroorzaken. Voorkomen dus.

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Via Gladiola: alles wat je moet weten over hét hoogtepunt van de 4Daagse

Volgende
Volgende

Airborne Wandeltocht, grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld